Generál Šedivý: Sledujeme Ukrajinu, ale uniká nám zbytek světa. A toto nechápeme

07.08.2024 13:32 | Rozhovor

„Ukrajinci, co jsou tady a jsou bojeschopní, by skutečně měli jít bojovat za svůj stát. To je bez diskuse. Nicméně celý proces náboru nových rekrutů by měl být řízen ukrajinským státem,“ řekl ParlamentnímListům.cz bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Také jsme s ním hovořili o situaci na Středním a Dálném východě, jakož i o možnosti globálního konfliktu.

Generál Šedivý: Sledujeme Ukrajinu, ale uniká nám zbytek světa. A toto nechápeme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý náčelník Generálního štábu AČR Jiří Šedivý

Hrozí prý útok Íránu na Izrael. Jak moc je ta situace vážná?

Situace na Středním východě kolem Izraele a Pásma Gazy je postupně se zhoršující. Co se odehrálo v nedávné době kolem útoku na vůdce Hamásu Ismáíla Haníju přímo v Teheránu přispívá k ještě mnohem většímu zhoršení situace a hrozí ještě větší konflikt.

Přes Maďarsko jsme se dozvěděli, že Írán varoval Izrael, že zaútočí…

Íránci za současné situace nemohou postupovat jinak. Ta situace je pro ně významně dehonestující. V době, kdy se předávala funkce prezidenta a Haníja byl významným a váženým hostem, byť šéf teroristů z Hamásu, byl zabit přímo v hlavním městě hned po inauguraci, je něco, co nemůže zůstat bez odezvy. Írán se na ni připravuje a uvidíme, do jaké míry bude schopen najít způsob, jak se Izraeli „pomstít“. Má několik možností. V současné době je to napětí tak vysoké, že se předpokládá, že použije opět nějaké údery bezpilotními prostředky a raketami, ale také to může být mnohem aktivnější činnost, kterou by na jeho popud provedl z Libanonu Hizballáh.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

zbraně

Dobrý den, nemám zbraň ani se v tom nevyznám, ale dosud jsme myslela, že kdo chce mít zbrojní průkaz, musí složit nějaké psychotesty. Byla jsem tak dost překvapená, když jsem si zde přečetla váš článek, kde píšete, že to tak není. Na druhou stranu, podle mě, když bude chtít někdo, kdo to nemá v hlav...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Šedivý, Šedivý, Ty lezeš hezky do zadnice , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusenovasova , 07.08.2024 18:22:33
této neschopné, diletantské vládě, EU a USA.. Proč konečně neřekneš nahlas vojenskou, strategickou pravdu ? Když Rusové mířili na Kubu v roce 1962 s raketami středního doletu tak USA málem vyvolala III. světovou válku. A v současné době, když mají USA kolem Ruska základen jako naseto, tak se všichni diví, že se Rusko těmto podrazům brání ? A nerozšiřování NATO slíbili Rusům všechny důležité politické hlavy Evropy , pochopitelně včetně USA . Tak Šedivý, kritizuj tato strašlivá porušení dohody, které zabíjí sta tisíce lidí !!!!!.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Palivo zdraží, Češi méně nakoupí a Putin utrpí? Bude to jinak. Zbořil potopil Dvořáka

20:35 Palivo zdraží, Češi méně nakoupí a Putin utrpí? Bude to jinak. Zbořil potopil Dvořáka

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Způsobí vyšší ceny a menší spotřeba fosilních paliv ve střední Evropě vážné š…