Proč neplatíme z daní nás všech třeba pivařský fond? Ptá se místopředseda Svobodných

16.05.2022 11:43 | Rozhovor

„Kapři se podobně jako vláda v prvé řadě starají o to, aby jim nevyschnul rybník,“ myslí si místopředseda Svobodných Jan Dočekal o přístupu vlády Petra Fialy k rekordní inflaci. Podle jeho slov je jediným řešením výrazné snížení daní a tím i státních výdajů. „Nemám vůbec nic proti tomu, že stát inkasuje vysoké dividendy z hospodaření ČEZu, ale když už ,žere' na jedné straně, tak by mohl méně ,mlaskat' na straně výběru daní. Obojí najednou mi přijde už nemravné,“ domnívá se Dočekal, který tak odmítá i úvahy o dobrovolném zachování elektronické evidence tržeb.

Proč neplatíme z daní nás všech třeba pivařský fond? Ptá se místopředseda Svobodných
Foto: Archiv J. Dočekala
Popisek: Jan Dočekal, místopředseda Svobodných

Poslanci budou projednávat vládní návrh na úplné zrušení EET. Zástupci opozice se však snaží prosadit, aby EET bylo ponecháno alespoň jako dobrovolný nástroj. Bývalá ministryně financí Alena Schillerová argumentuje především tím, že to chtějí sami podnikatelé. Jak se k tomu stavíte vy? Byl byste pro dobrovolné zachování EET?
 
Rozhodně bych nechtěl komukoliv používání EET zakazovat. Na druhou stranu si nedokážu představit žádného podnikatele s tak masochistickými sklony, aby prodlužoval EET byť o jeden jediný den. Nevím, v čem by pro jakéhokoliv podnikatele či firmu mělo další provozování EET sebemenší přínos. Evidenčních, skladových a interních kontrolních systémů, včetně různých daňových a online aplikací, je v nabídce celá řada a je na každém ať si za své peníze provozuje to, v čem vidí největší přidanou hodnotu. Dávat státu dobrovolně informace jaké zboží a za kolik prodávám, nemá žádný smysl, naopak je zde velké riziko úniku informací a zneužití v konkurenčním boji. Paní Schillerovou v tomto, a nejenom v tomto, případě podezírám z účelového šíření lží a nepravdivých informací. Kde jsou ti její podnikatelé? A mohl bych je vidět? 
 
 
Velkým problémem se stává inflace, která za duben překonala čtrnáctiprocentní hranici. Zdražování trápí nejen domácnosti, ale také řadu firem, některé se dokonce dostávají do existenčních problémů. Jak podle vás v tomto ohledu hodnotíte kroky české vlády? Jsou podle vás dostatečné?
 
Jednoznačně nejsou. Vláda např. jako pomoc zmiňuje snížení spotřební daně na pohonné hmoty o 1,50 Kč, ale pouze na dobu čtyř měsíců, což je směšné opatření. Průměrnému motoristovi to možná ušetří cca 200 až 300 Kč. Ale porovnejme např. základní sazby DPH na potraviny. Polsko nyní 0 %, Francie, Itálie 10 %, Slovensko 10 %, Německo 7 % atd. Jen u nás se držíme v základní sazbě na 15 %. A podobné rozdíly bychom našli v řadě dalších odvětví. Ptám se, proč to jde u ostatních zemí, ale v ČR ne? Zkusím si odpovědět. Kapři se podobně jako vláda ČR v prvé řadě starají o to, aby jim nevyschnul rybník. Řešením je razantní snížení daní a omezení výdajové strany rozpočtu ČR. Prostě se snažit o méně peněz oškubat občany formou různých daní a naopak se začít snažit méně utrácet. Místo toho vidíme jako první kroky vlády zřízení dalších úřednických míst, další provozování naprosto zbytečných úřadů a institucí apod. Na co je třeba Státní vinařský fond? A proč nemáme ze státních peněz, tedy z daní nás všech, zřízený třeba pivařský fond? 
 
Velký rozruch vzbudila také aktivita Evropské komise, která oznámila plán na ukončení dodávek ruské ropy do Evropy již s koncem letošního roku. Co si o této protiruské sankci myslíte? Je vůbec tak rychlý a radikální krok reálný?
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

mír

To, že si většina lidí přeje mír, je logické a pochopitelné, ale zeptám se vás jinak. Když Ukrajina teď přistoupí na podmínky Ruska, vzdá se části svého území a zaváže se nevstoupit do NATO ani EU nebude tak její dosavadní snaha ubránit se, při které vyhaslo spousta životů úplně zbytečná? A má vůbec...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Statisíce nových voličů se tu mohou objevit. Možná už neumí ani česky, varuje Konečná

17:28 Statisíce nových voličů se tu mohou objevit. Možná už neumí ani česky, varuje Konečná

„Zpackaná, zpackaná a ještě jednou zpackaná privatizace. Nedomyšlenost kroků různých vlád byla v prů…