Šabatová problematice nerozuměla a Rychlíková s Uhlovou to ženou do extrému! Tomáš Zdechovský má plán, co s českými Romy

26.06.2020 10:35 | Zprávy

ROZHOVOR Ať se kritici Jiřímu Čunkovi omluví! Europoslanec Tomáš Zdechovský vysvětluje, proč má v plánu se slovenským kolegou Petrem Pollákem nabídnout lidem za určitých podmínek půjčku na domky z unimobuněk, u nás proslulé i jako tzv. čunkodomky. Právě tento styl bydlení by totiž mohl znamenat pro řadu lidí naději. „Navštívil jsem desítky romských komunit. Opravdu jsou dnes komunity, které žijí jako ve středověku. Mají hliněné podlahy, nemají zavedenou elektřinu, používají ke svícení svíčky, žijí kočovným životem,“ popisuje. Skončit by měly nesmyslné projekty s nulovými výsledky. Evropští lidovci mají teď větší šanci na prosazení záměru. Za projekty stojí europoslanec, kterého by neměli podezírat z rasismu.

Šabatová problematice nerozuměla a Rychlíková s Uhlovou to ženou do extrému! Tomáš Zdechovský má plán, co s českými Romy
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

V Evropské lidové straně jste začali řešit více romskou problematiku. Na začátek ocituji část tweetu „10 let Romské strategie EU nic nezměnilo v těžké každodenní realitě Romů“. Jde o slova europoslance Petra Polláka, který hovoří o „novém začátku“. Než se dostaneme k jeho konkrétnímu dokumentu, který byl lidovci přijat, jak to vidíte vy? Nezměnilo se za 10 let nic? Selhaly veškeré integrační procesy?

Jde o poziční dokument k romské problematice.

Řada projektů jde do nesmyslností a nemá žádné výsledky. Chceme, aby problematika během dalších deseti let nestagnovala.  

Je nutné začít znovu, jinak a lépe? Souhlasíte s návrhy europoslance Polláka? Za chvíli se k nim dostaneme konkrétně.

Pan Pollák je expert ze Slovenska, byl šéfem legislativní skupiny ve vládě, která pomohla např. podpořit romštinu jako vysokoškolský předmět. Vždy trval na tom, že Romové musí chodit do školy a pracovat. Je k romské menšině tvrdý. Kdo jiný by to měl říkat, než Romové v Evropském parlamentu? Navíc není sám. Romští europoslanci chtějí s touto problematikou něco dělat. Od nich zní návrhy úplně jinak. Zatímco mě by mohl někdo nařknout za rasismus, od nich to Romové berou. 

„V Európe máme milióny Rómov, ktorí žijú v chudobe, katastrofálnych podmienkach, bez prístupu k pitnej vode, kanalizácii a základnej infraštruktúre, sú bez vzdelania a tým pádom bez uplatnenia na pracovnom trhu,“ upozornil Pollák pro europskenoviny.sk. Je to tak špatné?

Ano. Zabývám se romskou problematikou šest let. Navštívil jsem desítky romských komunit. Opravdu jsou dnes komunity, které žijí jako ve středověku. Mají hliněné podlahy, nemají zavedenou elektřinu, používají ke svícení svíčky, žijí kočovným životem.

Konkrétně zazněly požadavky na více investic v infrastruktuře pitné vody, protože každý třetí Rom žije bez pitné vody doma, požadavky na středoškolské vzdělání pro Romy, podpůrné doučování. Varování před tím, že část romských dětí nenavštěvuje školu. To jsou výzvy z twitteru EPP. Jenže tohle jsme už v minulosti slyšeli. V čem je teď iniciativa jiná? K jaké dojde změně?

Máme konkrétní programy. Udělali jsme projekt sociálního bydlení, který vychází z úspěšného slovenského modelu. Pokud romská rodina nemá dluhy, chodí do práce, děti do školy, mohou si požádat o sociální bydlení. Pokud splní parametry, je jim udělena půjčka a postaven dům z unimobuněk. Je to něco jako ve Vsetíně postavil Jiří Čunek. V těchto domcích pak mohou žít. Z absolutní chudoby se mohou dostat do důstojnějšího prostředí. Tyto domky se pak mohou rozmontovat a lidé přejdou do normálního bydlení. Na Slovensku se to vyzkoušelo a řada lidí z těchto buněk přešla do vlastního bydlení a jsou normálně zařazení do běžného života. Je potřeba pozitivní příklady ukazovat. Romové nepotřebují dávky, ale příležitost, aby na sebe začali být hrdí. Pak jsou schopní spoustu věcí změnit. 

Promiňte, ale právě stěhování do tzv. čunkodomků ve Vsetíně bylo tvrdě kritizováno a podmínky pro život byly dost odsuzované. Proběhla i nějaká soudní jednání…

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zkouška, co si občané ještě nechají líbit. Alenu Vitáskovou vytočil pokus dát první dámě apanáž

19:25 Zkouška, co si občané ještě nechají líbit. Alenu Vitáskovou vytočil pokus dát první dámě apanáž

„Je toho hodně, co bychom měli řešit, je toho hodně, kde by si politici měli sami utáhnout opasek, a…