Advokát o Hušákově řádění: Orientální moresy, stamiliony na Menorce...

21.04.2013 16:00 | Zprávy

NA HRANĚ S XAVEREM Plat v desítkách milionů, oblečení pro osobního řidiče za 150 000 korun, osobní kuchař, cesta osobním tryskáčem na Menorcu a zpět – to jsou jen některé z prebend a rozmařilostí, které podle advokáta zastupujícího ČSTV Aleše Rozehnala požíval za svého šéfování v SAZCE Aleš Hušák. Společnost nakonec skončila v insolvenci a miliardy, které dnes sportovcům chybí, chce ČSTV po bývalém řediteli SAZKY vymoci zpět v soudním procesu. Jestli se to podaří, ukáže budoucnost.

Advokát o Hušákově řádění: Orientální moresy, stamiliony na Menorce...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Aleš Hušák

Rozhovor s Alešem Rozehnalem vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý.

Zastupujete ČSTV ve sporu proti Aleši Hušákovi. Jednalo se zde o loupež za bílého dne?
Loupež je termín trestního práva a z tohoto pohledu jsem to vůbec neposuzoval. Vycházel jsem z toho, že SAZKA měla akcie, které měly několikamiliardovou hodnotu a následným konkurzem a prodejem měla společnost akcie v hodnotě nula. Když se člověk podívá, čím to bylo způsobeno, zjistí, že za tím jsou kroky tehdejšího vedení, tedy představenstva a managementu. Z tohoto důvodu opírám nárok o obecná ustanovení o náhradě škody, kdy ten, který způsobil škodu, je povinen ji nahradit.

V SAZCE měla ale přece vliv na vedení společnosti spousta lidí. Jak je možné, že je jako viník označován sám pan Hušák a jak je možné, že tam nebyl žádný dohledový orgán.  
Tím, jak se celý podnik v roce 1992 transformoval na akciovou společnost, ztratili nad tím politici v podstatě vliv. A tedy veřejné peníze se tímto dostaly do soukromých rukou. Stát bych z toho nevinil. Pravdou je, že tam byla spousta kontrolních orgánů, které selhaly. Selhalo představenstvo a selhala i dozorčí rada.

Je to shoda okolností nebo se to dá označit za organizovaný zločin?
Akcionáři si tam jmenovali nekvalifikované lidi, čehož právě pan Hušák využil. Ovládnul je a dávkoval jim nejprve neúplné informace, následně pak už i informace zcela lživé. Spokojovali se pouze s informacemi pana Hušáka a na základě toho mu schvalovali jeho jednání, protože to vše vypadalo v růžových barvách, jako by žádný problém nehrozil. Tím ale tyto orgány nechci nijak omlouvat, tímto rozhodně také selhaly.

Pokud je tedy pan Hušák muž číslo jedna, kdo je negativní hrdina číslo dvě?
To nejsem schopen takto říct. Všechny dokumenty, které vedly k pádu SAZKY, buď předkládal pan Hušák, nebo je obhajoval, vedl všechna jednání a byl oním hybatelem. Když se rozdělovaly pravomoce, je v rozhodnutí představenstva konstatováno, že výlučná rozhodnutí stran ekonomiky se svěřují právě panu Hušákovi. Těžko můžu říct, kdo je tím zlým mužem číslo dvě, ale nicméně mě trochu zaráží, že si tam ČSTV najmenovalo lidi, kteří byli ne úplně kompetentní.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dobře, že frakce vznikla.“ Profesor Drulák pochválil spojení Babiše. Ale varuje, čemu se vyhnout

20:25 „Dobře, že frakce vznikla.“ Profesor Drulák pochválil spojení Babiše. Ale varuje, čemu se vyhnout

„Je dobře, že taková frakce vzniká,“ okomentoval profesor Petr Drulák spojení Babiše, Orbána a rakou…