Jablonec nad Nisou: Světlo jako symbol lepších časů

16.05.2017 19:41 | Zprávy

V pondělí 15. května odpoledne byly slavnostně rozsvíceny dvě unikátní lucerny ve vstupu do jablonecké radnice. Svítidla do těchto prostor původně navrhl stavitel radnice architekt Karel Winter. Při samotné stavbě na začátku 30. let minulého století ale nezbyly na jejich výrobu peníze. Do budovy se tak dostávají po více jak 80 letech.

Jablonec nad Nisou: Světlo jako symbol lepších časů
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

„V současné době je hospodaření Jablonce na takové úrovni, že si můžeme dovolit i to, co si naši předkové při stavbě radnice právě dovolit nemohli. Nové lampy můžeme chápat i jako symbol světla a faktu, že se našemu městu daří,“ říká primátor Jablonce Petr Beitl, jehož přáním je vrátit radnici v co největší možné míře původní podobu a znovu v ní probudit ducha architekta Karla Wintera.

Jedná se o necelý metr vysoké lucerny čtvercového tvaru z mosazi, bronzu a křišťálového skla. „Nechali jsme je vyrobit podle původních plánů u specializované firmy Houska & Douda, která se již osvědčila při výrobě replik svítidel v jabloneckém divadle,“ vysvětluje tajemník jabloneckého magistrátu a milovník historie Marek Řeháček. Pánové Houska a Douda si s výrobou poradili skvěle, i když jak přiznávají, hlavu jim jablonecké radniční lucerny párkrát zamotaly. „Výkresy s návrhem architekta Wintera jsou spíše než výkresem architektonickou skicou. Na výkresu není žádná kóta a také některé detaily navržených proporcí nejsou úplně reálné,“ prozrazuje Ivan Houska. „Povrchová úprava luceren je ale provedena kombinací patinované mosazi s galvanickým zlacením, podle původního návrhu,“ dodává Houska. Autor například nemyslel na to, jak se budou vyměňovat žárovky. S tím si museli poradit až výrobci. Výroba a instalace historických, a přesto moderních luceren přišla na 430 tisíc korun.

Po symbolickém odhalení městského znaku na vstupním schodišti vloni v prosinci, opravě omítek a nové výmalbě stěn a stropů do původních odstínů bílé, okrové a zelené barvy, je tak instalace a rozsvícení vstupních luceren dalším krokem k naplnění Winterova odkazu. „Do budoucna ještě uvažujeme o důstojném umístění architektovy pamětní desky,“ říká primátor Beitl a dodává, že dobrou příležitostí k tomu by mohlo být 85. výročí postavení radnice v lednu 2018.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Na Máji se lépe spí, výměna světel bude pokračovat

16:09 České Budějovice: Na Máji se lépe spí, výměna světel bude pokračovat

V centrálním parku sídliště Máj lampy snižují světelný smog a méně ruší sousedící bytové jednotky. …