Jihlava: Puntíkový den. Společně za porozuměním a podporou

28.10.2024 11:33 | Tisková zpráva

Světový den psoriázy se po celém světě připomíná 29. října. Je to významný den pro podporu lidí trpící tímto chronickým autoimunitním onemocněním často zvaným lupénka.

Jihlava: Puntíkový den. Společně za porozuměním a podporou
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Zapojte se společně se statutárním městem Jihlavou i vy – oblékněte si tento den něco s puntíky, vezměte své blízké za ruce a společně vytvořte lidský „puntík“. Akce má za cíl zviditelnit problémy, kterým čelí lidé s psoriázou, a rozptýlit mýty, které toto onemocnění často obklopují. Záštitu Puntíkovému dni předal také primátor města Jihlavy Petr Ryška.

„Puntíkový den je symbolickým gestem podpory pro tyto pacienty, ale také připomíná, že se svou nemocí nemusejí zůstávat sami. Sdílení příběhů a společná podpora může významně pomoci zvládnout duševní i fyzické dopady onemocnění,“ uvedl primátor.

Psoriáza, známá také jako lupénka, je chronické zánětlivé onemocnění, které postihuje nejen kůži, ale i nehty a klouby. Přestože může být její vizuální projev někdy znepokojující, důležité je vědět, že toto onemocnění není infekční. Imunitní systém těchto pacientů pracuje nesprávně, napadá vlastní buňky těla a způsobuje bolestivé a nepříjemné příznaky, které ovlivňují kvalitu života.

Psoriáza postihuje 125 milionů lidí po celém světě, včetně přibližně 265 000 Čechů. Každý z nich si zaslouží naši pozornost a pomoc.

Puntíkový Igráček

Letos se ke kampani připojila i známá česká hračka – Igráček. Společnost EFKO se rozhodla akci podpořit výrobou speciální edice puntíkovaných Igráčků. Tyto postavičky jsou nejen symbolickým vyjádřením solidarity, ale přinášejí i interaktivní prvek díky přiloženým samolepkám. Ty si děti mohou opakovaně lepit na postavičky a doplňky, čímž se o důležitých zdravotních tématech učí hrou. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Co si myslíte o tom novém oboru všeobecné lyceum?

Nemyslíte, že problém je úplně jinde, že všeobecně a humanitně vzdělaných lidí je nadbytek, a že nemají vlastně ani uplatnění, zatímco je málo technicky, ale i manuálně vzdělaných lidí, a že ty jsou a budou hlavně potřeba?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Jihlava: Puntíkový den. Společně za porozuměním a podporou

11:33 Jihlava: Puntíkový den. Společně za porozuměním a podporou

Světový den psoriázy se po celém světě připomíná 29. října. Je to významný den pro podporu lidí trpí…