Plzeň: Strategický dokument stanoví priority ve vodohospodářské oblasti

27.10.2024 16:09 | Tisková zpráva

Rada města Plzně odsouhlasila materiál, který stanoví priority ve vodohospodářské oblasti pro území města v nebližších letech. Strategický dokument obsahuje osm generálních neboli klíčových záměrů, jež významně ovlivní chod Plzně v dané oblasti a jsou nutné z ekonomického, sociálního i technického hlediska.

Plzeň: Strategický dokument stanoví priority ve vodohospodářské oblasti
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Patří mezi ně vodárenské soubory Ostrá Hůrka, Švabiny, Holý Vrch i Litice, retenční sběrač v Doudlevecké ulici, kanalizační sběrače A a B a kanalizace a vodovod Výsluní. Druhá část dokumentu pak obsahuje seznam menších akcí, jež rozvíjejí klíčové záměry, nebo mají menší lokální dopad.

Záměry jsou v různé fázi přípravy, nositelem všech bude městská společnost VODÁRNA Plzeň a.s. Dokument ještě musí schválit zastupitelé.

„Tímto máme jasně daný plán priorit v oblasti vodohospodářských staveb, a ten budeme postupně naplňovat. Moderní a zabezpečená infrastruktura je pro nás důležitou službou, díky níž zkvalitňujeme život Plzeňanů a budujeme nezávislost naší metropole. Také tímto dáváme vodárně jistotu investičních peněz, kdy jí od roku 2025 chceme alokací v rozpočtu garantovat vždy minimálně 100 milionů korun ročně na postupné naplňování strategie. Tím jí současně dáme větší jistotu pro plánování realizace větších investic,“ uvedl primátor Roman Zarzycký.

Podle technického náměstka primátora Pavla Bosáka jsou generální záměry v různém stádiu přípravy, a budou pro ně také připravovány různé zdroje financování.

„Dokument, který jsme odsouhlasili, popisuje u každého projektu jeho aktuální stav, předpokládané náklady, termíny realizace, rozsah dotčeného území, počty napojených obyvatel na novou infrastrukturu a podobně. Díky tomu například vidíme, že výstavba vodárenského souboru Ostrá Hůrka umožní nově napojit téměř 14 400 obyvatel, vodárenský soubor Švabiny a Holý Vrch zajistí infrastrukturu nově až pro 7 600 obyvatel a tak dále,“ uvedl Pavel Bosák.

Podle Jiřího Kozohorského, generálního ředitele VODÁRNY Plzeň, a.s., dokument nazvaný Priority vodohospodářských staveb města Plzně slouží k uvědomění si faktu, že je výčet staveb v oblasti vodohospodářské infrastruktury nezanedbatelný, přičemž poukazuje na důležitost staveb a jejich funkční propojení.

„U podstatné části akcí se zatím jedná o záměr, nikoliv konkrétní projektovou přípravu. Výstavba technické vodohospodářské infrastruktury je ale tak složitým procesem, že potřebujeme mít strategii i přislib pravidelné alokace v rozpočtu, abychom mohli pracovat na postupném naplňování,“ řekl Jiří Kozohorský.

Pokud strategii schválí zastupitelé, bude dokument zveřejněn na webu VODÁRNY Plzeň ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kukla byl položen dotaz

Vážený pane poslanče,

... že dnešní vláda prosazuje zákony v PS na sílu je jasné, na opozici neberou žádné ohledy. Můžete mi vysvětlit, proč u některých důležitých hlasování chybí ve sněmovně někdy i dvacet vašich poslanců? Vím, že existuje ve Sněmovně systém párování, ale nechápu proč v tomto vycházíte vládě vstříc. Vš...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Plzeň: Strategický dokument stanoví priority ve vodohospodářské oblasti

16:09 Plzeň: Strategický dokument stanoví priority ve vodohospodářské oblasti

Rada města Plzně odsouhlasila materiál, který stanoví priority ve vodohospodářské oblasti pro území …