Liberec: Nakažená a přemnožená divoká prasata vystřílí policisté. Nevstupujte do lesů

28.10.2024 20:31 | Tisková zpráva

V době od 4. listopadu do 12. prosince 2024 vždy od pondělí do čtvrtka bude v odpoledních a nočních hodinách probíhat odstřel prasat střelci Policie České republiky na vymezeném území (viz mapka). Důvodem je vysoký počet divokých prasat v honitbách Rádlo a Vratislavice a výskyt afrického moru u divokých prasat v Libereckém kraji.

Liberec: Nakažená a přemnožená divoká prasata vystřílí policisté. Nevstupujte do lesů
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Po dobu odstřelu bude zamezen vstup osob do míst, kde bude akce probíhat. Omezení bude v platnosti od 15 hodin odpoledne do 6. hodiny ranní dalšího dne, vždy od pondělí do čtvrtka. Toto časové ohraničení se může časem upravit, zatím však od 4. listopadu platí tento časový plán.

Území je ohraničeno: Silnicí I. třídy 35 od sjezdu na obec Jeřmanice směrem k mimoúrovňovému křížení se silnicí I. třídy 65, dále silnicí I. třídy 65 směrem na Jablonec n. Nisou po hranice Města Jablonec n. N., městskou aglomerací Jablonec n. N. u tzv. Srnčího dolu směrem k silnici č. 14 směrem na Kunratice a odtud dále cyklostezkou č. 3036 směřující přes obec Vratislavice n. Nisou do obce Jeřmanice a napojení opět na silnici I. třídy č. 35 (viz mapa).

Vyzýváme občany, aby se v uvedených dnech, z důvodu vlastní bezpečnosti a z důvodu hladkého průběhu odstřelu divokých prasat, nepohybovali bezdůvodně na uvedeném území a dbali pokynů příslušníků Policie ČR, případně jiných složek. Místa budou opatřena páskami se zákazem vstupu a upozorněním na probíhající mimořádné opatření.

Africký mor prasat (AMP) je virové onemocnění domácích a divokých prasat všech plemen a věkových kategorií. AMP je charakteristický vysokou, téměř 100 % úmrtností. Onemocnění se může šířit přímým kontaktem s nakaženým zvířetem nebo tělem uhynulého zvířete, prostřednictvím syrových nebo nedostatečně tepelně upravených výrobků a odpadků obsahujících infikované vepřové maso nebo kontaminovanými materiály, krmivem, stelivem, hnojem, dopravními prostředky, obuví a oblečením. Hrozí přenos nákazy z černé zvěře do chovů prasat domácích, kde by infekce způsobila velké ekonomické ztráty. Ochrana chovu spočívá zejména v dodržování zásad biologické bezpečnosti, především v zamezení kontaktu s volně žijícími prasaty (kvalitní a funkční oplocení) a v bezpečnosti krmiva (zákaz krmení kuchyňskými odpady). Léčba AMP neexistuje. V současné době není k dispozici účinná vakcína, což významně komplikuje možnosti prevence proti této nebezpečné nákaze. Na člověka není nákaza přenosná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Co si myslíte o tom novém oboru všeobecné lyceum?

Nemyslíte, že problém je úplně jinde, že všeobecně a humanitně vzdělaných lidí je nadbytek, a že nemají vlastně ani uplatnění, zatímco je málo technicky, ale i manuálně vzdělaných lidí, a že ty jsou a budou hlavně potřeba?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Liberec: Nakažená a přemnožená divoká prasata vystřílí policisté. Nevstupujte do lesů

20:31 Liberec: Nakažená a přemnožená divoká prasata vystřílí policisté. Nevstupujte do lesů

V době od 4. listopadu do 12. prosince 2024 vždy od pondělí do čtvrtka bude v odpoledních a nočních …