Nový Jičín: Poplatky za odpady zůstávají již pátým rokem stejné

17.05.2017 18:10 | Zprávy

Pozor, v Novém Jičíně se blíží termín splatnosti poplatku za komunální odpad. Občané mají povinnost tuto službu uhradit do 30. června 2017. Roční poplatek za osobu je 552 korun.

Nový Jičín: Poplatky za odpady zůstávají již pátým rokem stejné
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

Poplatek lze uhradit v hotovosti nebo platební kartou na pokladně městského úřadu Divadelní 1, nebo bankovním převodem na účet města číslo: 19-326801/0100. Při platbě je nutné uvést správný variabilní symbol, aby mohla být transakce řádně identifikována. Variabilní symbol má již z dřívějška každý občan přiřazený. Lze ho také zjistit na webových stránkách města (ZDE).

Sazba za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů zůstává v Novém Jičíně už pátým rokem stejná. Oproti minulým letům však platbu nejde rozložit do dvou splátek. „Letos jsme na webových stránkách města Nový Jičín spustili i novou aplikaci pro zjištění variabilního symbolu k platbě místního poplatku za komunální odpad a místního poplatku za psy. Aplikace je k nalezení na úvodní stránce v pravém sloupci pod odkazem „místní poplatky“,“ uvedla Ivana Langerová z finančního odboru novojičínské radnice.

Poplatek za komunální odpad platí každá fyzická osoba, která má v Novém Jičíně trvalý pobyt, včetně cizinců s povoleným trvalým nebo přechodným pobytem delším než 90 dnů. Dále rovněž fyzické osoby, jež vlastní byt nebo rodinný dům, kde není hlášena k trvalému pobytu žádná osoba.

Úřad eviduje 4382 dlužníků

Výše poplatku mimo jiné vychází z nákladů obce na sběr a svoz netříděného komunálního odpadu v předešlém roce. „Nový Jičín v roce 2016 vynaložil na odpadové hospodářství více než 18 milionů korun. Na jednoho občana tak vychází částka 760 korun. Rozdíl pokrývá město ze svého rozpočtu,“ upřesnila vedoucí odboru životního prostředí Eva Bártková.

Novojičínský městský úřad eviduje 24 104 poplatníků a 4 382 dlužníků. Nedoplatky dosahují téměř sedmi milionů korun. Dlužné částky včetně penále, které částku navyšuje o padesát procent, vymáhá úsek pohledávek, mnohdy jsou případy řešeny exekučně.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Na Máji se lépe spí, výměna světel bude pokračovat

16:09 České Budějovice: Na Máji se lépe spí, výměna světel bude pokračovat

V centrálním parku sídliště Máj lampy snižují světelný smog a méně ruší sousedící bytové jednotky. …