Ostrava: Lidem v charitních domech se žije lépe

21.05.2017 9:28 | Zprávy

Téměř 38 milionů korun z programu švýcarsko-české spolupráce investovala Charita Ostrava do zkvalitnění poskytovaných sociálních služeb pro seniory v charitních domech sv. Václava a sv. Alžběty. Na akci se finančně podílelo město Ostrava, které při slavnostním ukončení projektu 17. května v areálu domova sv. Václava reprezentoval náměstek primátora pro sociální oblast Michal Mariánek.

Ostrava: Lidem v charitních domech se žije lépe
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

„Rád bych zdůraznil, že péče a rozvoj péče o seniory je pro město Ostravu důležitou prioritou. Zajišťujeme nejenom provoz domovů pro seniory, ale podporujeme rozvoj sociálních služeb také tím, že vkládáme významné finanční prostředky do investic. Vzhledem k tomu, že prostředky města nejsou neomezené, velmi oceňujeme, že při zkvalitňování života uživatelů domovů pro seniory a dalších sociálních služeb nám pomohly také fondy švýcarsko-české spolupráce,“ uvedl Michal Mariánek před zástupci švýcarského velvyslanectví v Praze, Ministerstva financí, Ministerstva práce a sociálních věcí, vedení Charity ČR, dodavatelských firem a samotnými uživateli domova.

Náklady na rekonstrukci a úpravy domova pokojného stáří sv. Václava v Heřmanicích dosáhly 18,3 milionu korun. V podkroví objektu vzniklo mj. sedm jednolůžkových pokojů se sociálním zařízením, díky nimž mohly být zrušeny třílůžkové pokoje a omezeny dvoulůžkové. Objekt se dočkal celkové modernizace a zateplení, důležitou součástí jeho vybavení je nově výtah. Dosud málo využívaná zahrada se proměnila na prostor pro zahradní, relaxační či pohybovou terapii.

Na rekonstrukci zařízení pro přechodný pobyt seniorů a denní centrum sv. Alžběty v Mariánských Horách získala Charita ze švýcarských fondů 19,3 milionu korun. I tam vznikly jednolůžkové pokoje na úkor třílůžkových a dvoulůžkových, objekt byl zateplen, dočkal se nových oken, hydroizolací a dalších úprav. V suterénu bylo rozšířeno denní centrum pro seniory, jehož kapacita vzrostla z deseti na patnáct osob. Centrum navštěvují především lidé s postižením včetně osob s Alzheimerovou a Parkinsonovou nemocí či roztroušenou sklerózou.

Dopravu seniorů a obohacení jejich každodenního programu umožňuje speciálně upravený mikrobus, rovněž pořízený ze švýcarského grantu.

Nově rekonstruovaným charitním domovům požehnal biskup ostravsko-opavské diecéze František Václav Lobkowicz.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blansko: Úpravy Dělnického domu zvýší komfort návštěvníků

11:17 Blansko: Úpravy Dělnického domu zvýší komfort návštěvníků

V Dělnickém domě skončila další etapa postupné rekonstrukce. Budova dostala novou vzduchotechniku, p…