Plzeň dá na opravu kostela v Malesicích čtvrt milionu

16.03.2015 7:28 | Zprávy

Rada města Plzně odsouhlasila poskytnutí dotace 240.000 korun na opravy kostela sv. Jiří v Plzni Malesicích. Vlastníkem památky je Římskokatolická farnost Plzeň-západ, která se snaží postupně kostel opravovat, a to i díky podpoře města Plzně. Peníze by farnost využila konkrétně na poslední etapu oprav vnějších omítek lodi památky, konečné slovo při schválení podpory budou mít ještě zastupitelé.

Plzeň dá na opravu kostela v Malesicích čtvrt milionu
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Kostel sv. Jiří v Plzni Malesicích je architektonicky poměrně cenným. Původně je gotickou stavbou, z tohoto období pochází presbytář včetně jeho křížové klenby. V období renesance pak byla přistavěna atypická mohutná hranolová věž, kterou lze označit za unikátní. Loď kostela byla do dnešní podoby rozšířena v 19. století, z této doby také pochází krov nad lodí. Nad presbytářem se dodnes dochoval ještě krov pozdně barokní.

Památkově chráněný objekt je v posledních letech postupně obnovován, provedena již byla například oprava krovu nad lodí i věží, náročným restaurováním prošla sgrafitová výzdoba věže. S opravami omítek lodi kostela začala farnost v roce 2013, důavodem byl jejich špatný technický stav, odlupovaly se a opadávaly ve velkých kusech. Poslední oprava omítek totiž proběhla v roce 1947.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: plzen.eu

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnická plochá dráha slaví sedmdesát let

22:09 Kopřivnická plochá dráha slaví sedmdesát let

V říjnu 1954 proběhl na nedokončeném stadionu Emila Zátopka první závod ploché dráhy v Kopřivnici. L…