Těšínští mohou separovat použité tuky

17.02.2015 9:15 | Zprávy

Po různých sběrných nádobách na třídění odpadů se se začátkem března objeví v Českém Těšíně další - na použité tuky.

Těšínští mohou separovat použité tuky
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

Přispějí tak k ekologii a ušetří si problémy s ucpaným odpadem. Naposledy jsme začátkem ledna likvidovali ekologicky vánoční stromečky – na drtičce dřeva v Ostravě skončilo 3,25 tun jehličnanů.

Jde o pilotní projekt, kdy od března firma .A.S.A. zajistí zdarma  ekologické odstranění použitých potravinářských olejů a tuků. Zelené nádoby opatřeny informační samolepkou budou umístěny na pěti stanovištích, kde jsou také modré kontejnery na vyřazené šatstvo. Použité potravinářské oleje a tuky musí být odkládány pouze v  plastových  uzavíratelných obalech, např. v PET láhvích.

Použité potravinářské oleje a tuky se po recyklaci použijí k například výrobě biopaliva. Důležitou roli hraje také fakt, že oleje a tuky nesmí být vylévány do kanalizace, kde způsobují závažné problémy, např. zanášení kanalizačního potrubí nebo škody na zařízení.

Připojuji leták paní Lenky Kročkové, referentky odpadového hospodářství:

Pilotní projekt – sběr použitých jedlých olejů a tuků

V rámci plnění pilotního projektu zajistí od března v našem městě  firma .A.S.A., spol. s r.o. zdarma  ekologické odstranění použitých potravinářských olejů a tuků.

Společnost .A.S.A. zajistí bezpečné a ekologické řešení problematiky nakládání s použitými potravinářskými oleji a tuky, a to pomocí zelených nádob, umístěných na pěti stanovištích ve městě (na těchto stanovištích jsou také modré nádoby na vyřazené šatstvo). Nádoby budou opatřeny samolepkou. Použité potravinářské oleje a tuky musí být do nádob ukládány pouze v  plastových  uzavíratelných obalech, např. v PET láhvích.

Seznam vybraných lokalit  na umístění nádob na sběr upotřebených potravinářských olejů a tuků z domácností:

- ul. Na Horkách – Sběrný dvůr
- ul. Dukelská – u kostela
- ul. Pražská  - vedle parčíku
- Hornická 11 - 13
- parkoviště Kysucká

Tato služba s ohledem na možnost materiálového využití, bude  přispívat k ochraně životního prostředí. Použité potravinářské oleje a tuky budou následně recyklovány a využívány např. při výrobě biopaliva. Důležitou roli hraje také fakt, že oleje a tuky nesmí být vylévány do kanalizace, kde způsobují závažné problémy, např. zanášení kanalizačního potrubí nebo škody na zařízení.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tesin.cz

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnická plochá dráha slaví sedmdesát let

22:09 Kopřivnická plochá dráha slaví sedmdesát let

V říjnu 1954 proběhl na nedokončeném stadionu Emila Zátopka první závod ploché dráhy v Kopřivnici. L…