Vysoké Mýto: Barokní areál Vraclav zahajuje sezónu

01.05.2022 18:05 | Tisková zpráva

Od 1. května opět otevírá barokní areál bývalých lázní, poustevny a kostela sv. Mikuláše ve Vraclavi. Návštěvníci se budou moci nechat pohltit barokním uměním, či poznat dějiny starobylé obce Vraclavi.

Vysoké Mýto:  Barokní areál Vraclav zahajuje sezónu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vysoké Mýto má údajně největší čtvercové náměstí v Česku

V budově lázní bude otevřena expozice s titulem Tisíciletá Vraclav, provázející návštěvníky formou archeologických a historických exponátů a fotografií dlouhou historií vsi, která vstoupila do dějin jako místo, kde začalo v roce 1108 vraždění rodu Vršovců, o němž se zmiňuje Kosmas ve své kronice. Tento příběh je zde představen zábavnou formou prostřednictvím velkého nástěnného komiksu. Opomenuta zde ale není ani lázeňská a poutní tradice místa spojená se zázračnou svatomikulášskou studánkou.

Zdejší lázeňská a poutní tradice sahá až do 17. století. Nejstarší památku celého souboru staveb zde představuje roubená fráterka se zvoničkou, která sloužila jako obydlí poustevníka, starajícího se o lázně. Skutečnou dominantou areálu je však vrcholně barokní kostel sv. Mikuláše s instalací dřevěných barokních soch, pocházejících z kapliček poutní cesty ke klášteru na Hoře Matky Boží u Králík, umístěných zde od roku 1986.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Poděkování dobrovolníkům - sobotní Slovácký festival chutí a vůní

22:41 Uherské Hradiště: Poděkování dobrovolníkům - sobotní Slovácký festival chutí a vůní

Chceme srdečně poděkovat všem dobrovolníkům, kteří nám minulou neděli pomohli pytlovat písek a stavě…