Kubisková (Přísaha): Návrh rozpočtu je fiasko a musí se předělat

24.10.2024 10:21 | Monitoring

Návrh rozpočtu je paskvil a musí se předělat. V situaci, kdy nejsme v hluboké ekonomické krizi, by se schodky rozpočtu měly snižovat mnohem víc a rychleji. Zvlášť když nám vláda zvedla daně nejvíc v celé historii, obrala důchodce a zrušila daňové slevy.

Kubisková (Přísaha): Návrh rozpočtu je fiasko a musí se předělat
Foto: Facebook
Popisek: Karolína Kubisková

Místo toho nám náš “odborník na finance”. elektrikář Stanjura. předkládá co? Sekeru 241 miliard a snížení deficitu jen o pouhých 40 miliard. To vše v situaci rekordního zadlužování, kdy nám státní dluh příští rok překročí hranici 3,6 bilionu korun, tedy víc než 43 procent HDP.

To je totální fiasko a vrchol diletantství! Navíc čísla plavou na vodě. Eurostat varuje, že už výsledky za minulý rok 2023 nesedí a skutečný schodek rozpočtu je místo 288,5 miliardy celých 347 miliard! Do deficitu se totiž nezapočetla půjčka na investice do dopravní infrastruktury od EIB zhruba 19 miliard a další. Rozpočty pro další roky ale počítají s původní základnou 288,5 miliardy, a jsou tedy úplně zkreslené.

Anketa

Je pro vás důležité, zda Andrej Babiš byl, či nebyl spolupracovníkem StB?

hlasovalo: 2684 lidí

Podle Národní rozpočtové rady navíc nesouhlasí ani čísla, plánovaná na příští rok, o dalších 50 miliard! Důvodem jsou nadhodnocené příjmy z emisních povolenek, podhodnocené výdaje na důchody, na platy nepedagogických pracovníků, které jsou v rozporu s platnou legislativou, i výdaje na obnovitelné zdroje, které kvůli hrozícím arbitrážím zase zaplatíme my všichni.Hlavně, že nám premiér Fiala sliboval snižování deficitu o 1 % HDP ročně. To je skoro 80 miliard, a NE 40, kterých navíc dosáhli jen účetními triky.

Návrh rozpočtu je zkrátka jedna cinklá slátanina a ukázka nekompetentnosti Fialovy vlády. Zároveň je taky důkazem, že fiskální restrikce, kdy škrtíme ekonomický růst a místo do klíčových odvětví investujeme do předražených zbrojních zakázek bez multiplikačního efektu, jsou cestou do pekel.

Přísaha přitom říkala od začátku, že je třeba šetřit a osekat výdaje. Omezit zbytné výdaje na přebujelý úřednický aparát, zarazit předražené zakázky, hlídat dotační podvody i daňové úniky (kam utíká ročně až 400 miliard), zaměřit se na transferové ceny a odliv dividend a spravedlivě zdanit nadměrné zisky.

Ve světle všech skutečností Přísaha požaduje, aby byl návrh rozpočtu vrácen vládě k okamžitému přepracování, aby byl reálný a úplný.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Článek byl převzat z Profilu Ing. Karolína Kubisková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Martin Kupka byl položen dotaz

digitalizace

Chcete vyhlásit nové výběrové řízení na digitalizaci stavebního zákona, ale nějak jste zapomněl říct, kdo bude platit tu předchozí?? A protože to byl průšvih celé vlády, měla by to i zaplatit. Třeba z těch 6,9 % co dostane přidáno. Rozhodně by to bylo čestné nemyslíte, jestli víte co to je ?? Děkuj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Michálek (Piráti): Vláda asi vyslala signál, že se jim na dotazy odpovídat nechce

12:12 Michálek (Piráti): Vláda asi vyslala signál, že se jim na dotazy odpovídat nechce

Projev na 115. schůzi Poslanecké sněmovny 24. října 2024 – interpelace premiéra Fialy k zavedení jed…