Ministr Síkela: Úředně stanovená cena se promítne do smluv mezi dodavatelem a zákazníkem

20.09.2022 18:33

Projev na 29. schůzi Senátu 20. září 2022 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích.

Ministr Síkela: Úředně stanovená cena se promítne do smluv mezi dodavatelem a zákazníkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Děkuji, pane předsedo, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři, dovolte mi, abych krátce okomentoval předložený návrh zákona, kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon), ve znění pozdějších předpisů, a dále zákon č. 265/1991 Sb., o působnosti orgánů České republiky v oblasti cen, ve znění pozdějších předpisů. Senátní tisk č. 296.

S ohledem na mimořádnou situaci, kdy ceny elektřiny a plynu násobně přesahují úroveň, která byla běžná před vypuknutím válečného konfliktu na Ukrajině, kdy se tato situace stává neudržitelnou z pohledu domácností i firem, vláda rozhodla přistoupit k cenové regulaci na trhu s elektřinou a plynem. Z tohoto důvodu předložilo MPO ČR návrh novely energetického zákona, který vláda schválila na svém mimořádném zasedání dne 12. září 2022.

Novela zakotvuje pravomoc vlády stanovit nařízením vlády po dobu trvání mimořádné tržní situace úředně stanovené ceny na elektřinu a plyn. Kromě výše ceny bude vláda moci rozhodnout také o rozsahu odběru, na který se stanovená cena uplatní, a o kategoriích zákazníků, kteří budou mít na stanovenou cenu nárok.

Úředně stanovená cena se promítne do smluv mezi dodavatelem energie a zákazníkem automaticky ze zákona, nebude třeba jednat o změně smlouvy.

Byla-li ve smlouvě ujednána cena nižší, než je vládou úředně stanovená cena, použije se i po dobu trvání cenové regulace ta nižší cena.

Každý zákazník, který má nárok na zastropovanou cenu, bude mít právo na uzavření smlouvy o dodávce s příslušným dodavatelem poslední instance, pokud o to požádá. Nikdo z těchto zákazníků tedy nezůstane bez svého dodavatele. Dodavatel energie, kterého se dotkla cenová regulace, bude mít právo na kompenzaci prokazatelné ztráty a přiměřeného zisku. Předpokladem pro uplatnění kompenzace je skutečnost, že úředně stanovená cena elektřiny nebo plynu nepokrývá náklady na zajištění dodávky této komodity. Prokazatelnou ztrátu a přiměřený zisk bude hradit účastníkovi trhu, kterého se cenová regulace dotýká, operátor trhu.

Návrh zákona projednal Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny dne 15. 9. tohoto roku, doporučil poslancům návrh schválit ve znění předloženého vládního návrhu zákona. Poslanecká sněmovna projednala návrh zákona dne 16. 9. 2022 a schválila ho ve znění přijatého pozměňovacího návrhu ministra financí Zbyňka Stanjury. Pozměňovací návrh vypouští § 12 f upravující povinnost dodavatele převádět své kontrakty na dodavatele poslední instance.

Pokud vláda nařízením stanoví podmínky pro uplatnění stanovených cen, jejichž splnění závisí na poskytnutí informací a podkladů dodavateli energie zákazníkem, musí být tyto informace předány úplně, správně a pravdivě. V pozměňovacím návrhu se navrhuje u dodavatelů v plynárenství zrušit výjimku pro kontraktační povinnost zajištění dodávky plynu pro zákazníky s roční spotřebou plynu nad 630 MWh ročně, jedná-li se o plyn pro výrobu tepla.

Na úrovni Senátu byl návrh zákona dnes projednán také ÚPV a VHZD. Návrh zákona byl projednán ve stavu legislativní nouze ve smyslu ustanovení § 99 zákona č. 90/95 Sb., o jednacím řádu PS ve znění pozdějších předpisů. Tento výjimečný postup je navrhován s ohledem na současnou energetickou krizi, která finančně ohrožuje část zákazníků v ČR.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…