Nacher (ANO): Danuši Nerudové je jedno, čí zájmy bude prosazovat

21.06.2024 9:15 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výběru kandidáta ČR do Evropské komise

Nacher (ANO): Danuši Nerudové je jedno, čí zájmy bude prosazovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Patrik Nacher (ANO)

Hnutí STAN v posledních týdnech vehementně akcentovalo svůj nárok (vyplývající údajně z koaliční dohody) nominovat českého kandidáta na eurokomisaře. Nakonec se uvnitř hnutí na nejvhodnějším kandidátovi sami ani nedokázali shodnout a právo výběru z více kandidátů nakonec alibisticky postoupili na někoho jiného.

Jedním z navržených jmen je Danuše Nerudová, což je skutečnost věru obtížně pochopitelná a před občany ještě obtížněji obhajitelná z několika důvodů. Vedle dosavadní minimální politické zkušenosti Nerudové, která je pro pozici eurokomisaře/eurokomisařky kruciální, jsou to jednoznačně i tyto dva.

1. Zatímco Evropský parlament (do nějž byla Nerudová zvolena, přičemž se před volbami dušovala, jak důležité pro ni v případě zvolení bude hájit zájmy českých občanů) reprezentuje zájmy občanů jednotlivých členských států, Evropská komise zastupuje v rámci institucí EU nadnárodní princip a tvoří protiváhu zájmům jednotlivých členských států. Z tohoto srovnání lze poměrně rychle usoudit, že Danuši Nerudové je evidentně tak nějak jedno, čí zájmy nakonec bude skutečně prosazovat - důležité pro ni je především dosáhnout za každou cenu na co „nejteplejší místečko.”

2. Progresivistický způsob uvažování (ke kterému Nerudová patří) bude za ČR v EP reprezentovat 5 europoslanců, drtivá většina - 16 europoslanců - patří do proudu konzervativnějšího. Čeští občané dali ve volbách jasně najevo, který z těchto proudů je jim bližší. Přesto by se nakonec ČR rozhodla vyslat za účelem prosazování zájmů EU jako celku někoho, kdo reprezentuje přístup, který byl ve volbách jasně poražen…? To přeci nedává sebemenší smysl.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Na použití zbraní dodávaných Ukrajině by neměla platit žádná omezení

8:13 Farský (STAN): Na použití zbraní dodávaných Ukrajině by neměla platit žádná omezení

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke zbraním dodaným Ukrajině.