Premiér Fiala: Evropská komise jasně řekla, že bude dbát na dodržování pravidel

03.11.2022 13:39 | Zprávy

Projev na 2. schůzi Senátu 3. listopadu 2022 k Informaci vlády ČR o výsledcích jednání Evropské rady, které se konala ve dnech 20. - 21. října 2022

Premiér Fiala: Evropská komise jasně řekla, že bude dbát na dodržování pravidel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Vážené paní senátorky, vážení páni senátoři.

Reagoval bych na ta tři vystoupení, nebo čtyři vystoupení, a na ty položené otázky nebo podněty, které tu zazněly.

Pokud jde o Čínu, Čína je hrozba, je to hrozba z oblasti technologické, je to hrozba i v tom, že Čína dlouhodobě nerespektuje pravidla volného obchodu, nerespektuje některá pravidla, bez kterých ta volná ekonomická soutěž v globální ekonomice nemůže fungovat, např. ochranu duševního vlastnictví, a další věci, a na to musíme reagovat. Ale jinak souhlasím s tím, co říkal pan senátor Čunek, že Evropa se musí poučit z přílišné závislosti na jakékoliv zemi a musíme diverzifikovat ty zdroje, které sem přicházejí. Nesmí se nám stát, že bychom třeba museli přestat nebo přerušit výrobu automobilů, protože nemáme čipy apod. Toto vědomí v EU existuje, nebylo tam vždycky, a já to pokládám za důležité.

Otázka Německo a německá podpora. Mluvili jsme o tom už na této Evropské radě. A bylo to jedno z témat, které vznášela řada zemí včetně ČR. Německo oznámilo úmysl 200 mld. euro, ale neoznámilo přesnou podobu, jak ta pomoc bude vypadat a kam půjde. Česká vláda mimochodem na pomoc dává zhruba 200 mld. Kč. A ta debata na Evropské radě vyústila v jednoznačný závěr. Země EU nepovažují za přijatelné, aby Německo šlo cestou nějaké jednostranné podpory. A Evropská komise ústy předsedkyně Ursuly von der Leyenové jasně řekla, že v případě Německa, i jakékoliv jiné země, bude Evropská komise dbát na dodržování pravidel a nepřipustí to, aby některá země mohla zvýhodněným způsobem podporovat svůj průmysl nebo svoje podniky.

Ale my si musíme uvědomit věci, které spolu souvisejí, a které jdou proti sobě. Nelze prostě jedním, v jedné větě říci – já neříkám, to tady nikdo neřekl, ale v té mediální debatě to občas je – hledejme svoje národní řešení, my pomáhejme svou cestou, to evropské, na to spoléhejme, ale Německo to nesmí udělat. Takto to nefunguje. Proto já říkám – musíme najít evropské řešení. A musí to není evropská pravidla. Pokud se dostaneme do soutěže národních rozpočtů o podporu našeho průmyslu nebo průmyslu v jednotlivých zemích, tak si odpovězte na otázku, jak to dopadne? A nejde jenom o Německo, Rakousko, Nizozemsko, mohu vyjmenovat spoustu zemí, které jsou schopny dát násobně více peněz, než prostě to umožňuje rozpočet České republiky. A dopadneme špatně.

Takže evropské řešení je potřeba. Mluvili jsme o tom a máme tu garanci, jakou jenom můžeme mít, že pravidla budou dodržována. Jaderná energetika je klíčová pro Českou republiku, je to jedna z priorit naší vlády. Děláme všechno pro to, abychom dokončili nebo mohli realizovat dostavbu Dukovan v těch potřebných termínech, spustili jsme tendr, podařila se nám jedna důležitá věc, to musím připomenout, to je první úspěch české diplomacie a vlastně i začátku českého předsednictví – schválení taxonomie, ve které je jádro. A to nám umožňuje financování, to nám umožňuje spoustu dalších věcí. Bohužel tady mám špatnou zprávu – není možné a nevidím šanci na zrychlení povolovacích procesů u těch velkých jaderných elektráren. Tam ta šance je opravdu minimálně.

Kde si myslím, že šance je, a na tom pracujeme, je standardizace a zrychlení povolovacích procesů pro modulární reaktory. O tom se vede debata. Mimochodem to je taky velmi perspektivní pro Českou republiku, i pro tu oblast Dukovan, i pro oblast Temelína. Ale tam tu šanci vidím. A je poměrně velká. Myslím si, že i ta protijaderná rétorika, přestože pokračuje ze strany některých členských států, tak je teď oslabená, takže i tady šance je to nějakým způsobem posunout dál. Ale u těch velkých staveb, u těch velkých jaderných elektráren to komplikované je. A nezapomeňme, že my pořád musíme i při tom tendru, i při tom schvalování, i při té dostavbě, budeme pořád muset nestále vést diplomatická jednání s našimi sousedy, tak aby přece jenom v nějaké chvíli to někdo nezkusil zablokovat.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zálom (Svobodní): Že je společnost rozdělená? A neříká se spojené společnosti totalita?

19:02 Zálom (Svobodní): Že je společnost rozdělená? A neříká se spojené společnosti totalita?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k rozdělené a spojené společnosti.