Senátor Slabý: Proč tedy, proboha, máme hlavního hygienika?

09.10.2024 23:08 | Monitoring

Projev na 29. schůzi Senátu 9. října 2024 k zákonu o návykových látkách

Senátor Slabý: Proč tedy, proboha, máme hlavního hygienika?
Foto: Senát
Popisek: Marek Slabý

Dobré dopoledne, pane předsedající, paní poslankyně, pane ministře, dámy a pánové.

Za mě úplně ideálně všechno už řekl pan předseda, takže vás nebudu zdržovat. Ale musím se vyjádřit k tomu, že jsme se bohužel od meritu věci dostali, jak to říkal Hynek Hanza, k něčemu úplně jinému, než jsou návykové látky. Další kompetenční spor nebo ty záležitosti kolem kompetencí jsou také předmětem ministerstva zemědělství. Skloňujeme tady neustále – hygiena, hygienik, návykové látky – a obhajuje to ministr zemědělství.

Já tomu přesně nerozumím, protože jsem čekal, že tady minimálně na té třetí židli bude sedět zástupce ministerstva zdravotnictví. Opět jsme tu, pořád skloňujeme hygiena, hygiena, přítomnost hygieny, zabránění něčemu, tak bych předpokládal, že budu znát stanovisko hlavní hygieničky. Známe všichni, jak tu sedíme, asi stanovisko ředitelů krajských hygienických stanic, protože jsme byli všichni osloveni, všichni senátoři ve všech okrscích, kde je krajská hygiena, jsme byli osloveni.

Anketa

Jakou měsíční apanáž by měla dostávat manželka prezidenta České republiky?

97%
0%
hlasovalo: 7541 lidí

Nikdy jsem neslyšel ani slovo od hlavní hygieničky, která, pravda, možná, že úplně není nadřízenou krajských hygienických stanic, ale proč tedy proboha máme hlavního hygienika? Myslím si, že metodické vedení krajských hygien hlavní hygieničkou nebo hlavním hygienikem je legislativně ukotveno, metodické vedení. Pokud bude vykonávat hlavní hygienik svoji práci, jistě by měl být ve shodě s těmi krajskými řediteli.

Chtěl jsem jenom varovat, abychom tu problematiku hygieny a epidemiologie a veřejného zdraví neodsouvali a nemysleli si, že to je takový jenom přílepek toho zdravotnictví. Ono to tak úplně není. Protože ta hygiena, epidemiologie je nejenom poměrně důležitou a v současné době stále důležitější součástí zdravotnického systému, ale nejenom zdravotnického systému, ale jak jsme díky průběhu pandemie covid-19 viděli, i krizového řízení. Ty hrozby infekčních chorob a podobně neustále narůstají.

My tady mimoděk trošičku se bavíme o kompetencích takto významného segmentu zdravotnictví opět bez toho, aniž by tu byl zástupce ministerstva zdravotnictví. Doufám, že ta problematika, zejména těch hygienicko-epidemiologických stanic a jejich činnosti, bude řešena skutečně co nejdříve a komplexně, protože, jak asi všichni víme, nebo aspoň já s náhledem na zdravotnictví vím, že ti ředitelé KHS jsou v trvalé nejistotě ohledně svých kompetencí, úkolů atd.

A dnes se to vyjevilo v plné nahotě. Takže si buďme toho vědomi, že hygiena a epidemiologie je skutečně důležitou součástí zdravotnického systému a chovejme se k tomu a neukrajujme a nejednejme o ní takto dílčím a ne úplně ideálním způsobem. Připojuji se k tomu, že mě fakt mrzí, že se to stalo součástí diskuse nad zcela jednoznačným a velice potřebným zákonem.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Rodičovská

Nemyslíte, že jste na navýšení rodičovské měli tlačit víc, když jste byli ještě ve vládě? Vím, že jste kritizovali to, jak nespravedlivě byla navýšena a o kolik, ale nic víc jste neudělali. Co myslíte, že víc uděláte teď, když už nejste ve vládě?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 2 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Senátor Slabý: Proč tedy, proboha, máme hlavního hygienika?

23:08 Senátor Slabý: Proč tedy, proboha, máme hlavního hygienika?

Projev na 29. schůzi Senátu 9. října 2024 k zákonu o návykových látkách