Zdechovský (KDU-ČSL): Za brutální vraždu pouze 14 let?!

13.01.2014 19:04

Dne 13. prosince 2009 byl v Českých Budějovicích brutálně zavražděn čtyřiapadesátiletý zlatník. Na jeho těle se našlo 34 pohmožděnin, 18 řezných a 8 bodných ran. Řekli byste, že za tento brutální čin by měl následovat výjimečný trest? Ani omylem.

Zdechovský (KDU-ČSL): Za brutální vraždu pouze 14 let?!
Foto: Mgr. Tomáš Zdechovský
Popisek: Mgr. Tomáš Zdechovský

Ale začněme od začátku. V prosinci roku 2009 otřásla Českými Budějovicemi brutální vražda. Pro pár šperků, trochu zlata a nějaké nevelké peníze je tu zavražděn rytec. Ten byl podle zprávy soudních lékařů nejdříve ochromen paralyzérem a pak bit, bodán až vykrvácel. Pro jistotu, aby opravdu zemřel a nemluvil, mu bylo nakonec proříznuto hrdlo.

Pachatelky tohoto hrůzného zločinu byly brzo chyceny. Jde o dvě ženy z Českých Budějovic, jedna, živící se jako prostitutka a druhá je majitelkou nočního klubu. Obě jsou usvědčeny a odsouzeny k přísným trestům 18 a 16 let za mřížemi. Ale pak přijde neuvěřitelné snížení trestu od vrchního soudu, který první vražedkyni sleví na 15 let a té druhé na 14 let za mřížemi.

V odůvodnění vrchní soudkyně Jaroslavy Maternové se píše: „I když se vraždy dopustily brutálním způsobem, nejedná se o mimořádně vysoký stupeň společenské nebezpečnosti, ale jen o vysoký.“ Obě vražedkyně jsou údajně schopny nápravy a mají dostat druhou šanci…

Popravit někoho brutálním způsobem bylo na výjimečný trest

Poté, co jsem viděl fotky z trestného činu, tak s rozhodnutím vrchního soudu rozhodně nesouhlasím. Popravit někoho zvláště brutálním způsobem při promyšlené vraždě a pak se snažit i přes jasné důkazy zapírat, zapírat a zapírat, mi nepřijde jako předpoklad ke schopnosti nápravy a přijmutí trestu.

Nabízejí se otázky: Jaký májí předpoklad nápravy dvě ženy, které se celý život pohybují za hranou zákona a během přelíčení opakovaně lžou? Přijmou opravdu svůj trest jako způsob nápravy? Budou schopny vrátit se po takovém zrůdném činu do normálního života? Opravdu se nebude podobný případ po jejich návratu do „běžné“ společnosti opakovat, když odsouzené dostanou směšných 14 let?

Obě vražedkyně za 11 let, respektive za 12 let dostanou novou šanci. Ale nabízí se další otázka, tentokrát na vrchní soud, jakou šanci měl zlatník proti bestiím, které ho umlátí? Vrchní soud by měl tuto odpověď napsat v reakci na otevřený dopis nejen rodině zavražděného, ale nám všem, protože ji nám všem ji prostě dluží.

Přeji hezký den bez nesmyslných rozsudků!

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Zdechovský - profil

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…