„V posledních dnech a týdnech se opravdu hodně hovoří o tom, jak jsou u nás nekvalitní potraviny a uzeniny. Mám-li se však vyjádřit za české výrobce, jež slučujeme v naší iniciativě, říkám s čistým svědomím, že ti ve výrobě uzenin a špekáčků nešvindlují. Ano, také melou do těchto výrobků skelety kuřat, ale za přísně daných podmínek – buď maximálně tři dny staré či maximálně tři měsíce hluboce zamražené. Tyto výrobky ale tím pádem určitý podíl masa obsahují – na rozdíl od těch, jež se k nám dovážejí ze zahraničí, kde nemusí výrobci dodržovat tak přísná pravidla a standardy,“ uvedl v pátek pro ParlamentníListy.cz zástupce Iniciativy producentů zemědělských a potravinářských podniků Jaroslav Faltýnek. (Co vše lze najít v českých uzeninách, čtěte níže.)
Slíbil také, že situace v nedostatku vajec, kterou mnozí čeští zákazníci po novém roce zaznamenali, se také v dohledné době vyřeší.
„Soběstačnost Česka v produkci vajec se pohybuje v současné době kolem 60 procent, do konce roku by se ale mohla zvýšit na necelých 80 procent,“ uvedl Faltýnek před novináři.
![](/Content/Img/content-lock.png)
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Alena Hechtová