Šéfka učiliště: Rodiče si myslí, že vysokoškolák dostane práci na úřadě. A nakonec jde dcera dělat prodavačku

31.07.2018 13:50 | Zprávy

REPORTÁŽ Problematika učňovského školství není otázkou, která rezonuje pouze v naší republice. Stejné je to i na Slovensku. Zde se ale zdá, že umí nebo chtějí věci pojmenovat jasněji a že u nás se už mnozí smířili s neutěšeným stavem a „hudrují“ jen tehdy, když je „hudrování“ povoleno. ParlamentníListy.cz navštívily Střední odbornou školu hotelových služeb a obchodu ve Zvolenu, jejíž absolventi jsou rozběhlí po celém světě a škola sklízí úspěch za úspěchem. Jak je to vlastně s dnešními mladými lidmi, kteří – když se nakonec na „učňák“ dostanou – neumí třeba ani pozdravit a je jim žinantní až směšné hovořit se staršími lidmi?

Šéfka učiliště: Rodiče si myslí, že vysokoškolák dostane práci na úřadě. A nakonec jde dcera dělat prodavačku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Povídali jsme si s vedoucími pracovnicemi školy, Beátou Mogišovou a Helenou Hrnčiarovou, které pracují ve škole dlouhá léta a mohou srovnávat s dobou „předrevoluční“.

Když se objevuje objevené

Úvodem je třeba podotknout, že škola vlastní kadeřnictví a kosmetický salon, cukrářskou výrobnu a tři provozovny gastronomického charakteru. „Ti, kteří mají svůj cíl a jdou za ním, mají velkou šanci,“ říká paní Mogišová. „Máme sedm žáků ve firmách. A v novém roce to bude 16. Je to ale neskutečná mravenčí práce. To duální vzdělávání, které se nyní opět rozjíždí a které jsme kdysi zažili a co jsme po revoluci tak rychle zlikvidovali, na škole děláme stále. Naši žáci dělají odborný výcvik v reálných provozovnách. Tam se potkávají se zákazníky, s klienty. Dnes je to těžké,“ posteskne si přes všechny úspěchy školy, o kterých se ještě zmíníme, Beáta Mogišová. „Nejsmutnější je, že všichni víme, kde nás pata tlačí, jak by se to dalo spravit, vrátit zpět, aby se školství dostalo na úroveň, kde jsme byli. Bohužel, není vůle z kompetentních míst…“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

zbraně

Dobrý den, nemám zbraň ani se v tom nevyznám, ale dosud jsme myslela, že kdo chce mít zbrojní průkaz, musí složit nějaké psychotesty. Byla jsem tak dost překvapená, když jsem si zde přečetla váš článek, kde píšete, že to tak není. Na druhou stranu, podle mě, když bude chtít někdo, kdo to nemá v hlav...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Taková špína.“ Rakušanovi vynadali vlastní. Sám si to vytvořil, padlo

4:39 „Taková špína.“ Rakušanovi vynadali vlastní. Sám si to vytvořil, padlo

Předvolání k podání vysvětlení za kritiku Fialovy vlády. Dokument s šokujícím obsahem se stal náměte…