FNUSA: Revmatoidní artritida musí být odhalena včas

18.10.2024 10:34 | Tisková zpráva

Ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně už dva roky funguje ambulance časné artritidy, která pacientům s revmatoidní artritidou přináší naději na brzké stanovení diagnózy a lepší výsledky léčby. Čas totiž hraje v případě boje se zánětlivými revmatickými onemocněními zásadní roli. Takto nemocní se přesto ke specialistovi mnohdy nedostanou včas a svůj podíl na tom mají i dlouhé objednací lhůty. Právě tento faktor ovlivňující úspěšnost léčby se odborníci z FNUSA snaží provozováním speciální ambulance eliminovat.

FNUSA: Revmatoidní artritida musí být odhalena včas
Foto: FNUSA
Popisek: FNUSA

Revmatoidní artritida je nejčastějším zánětlivým revmatickým onemocněním, postihuje přibližně jedno procento populace. Není-li včas a správně diagnostikována a léčena, může nevratně poškodit pohybový aparát. „Opakovaně bylo prokázáno, že zpoždění léčebné intervence pomocí chorobu modifikujících antirevmatických léků má negativní dopad, ať už jde o závažnější progresi onemocnění, vyšší potřebu ortopedických operací, nebo bohužel i úmrtnost,“ uvádí prof. MUDr. Petr Němec, Ph.D., vedoucí revmatolog II. interní kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a LF MU. Včasné zahájení léčby, obvykle do dvanácti týdnů od vzniku prvních příznaků, je podle něj spojeno naopak s lepší odpovědí na léčbu a vyšší šancí na dosažení remise.

Problémem, který trápí nejen české zdravotnictví, je dostupnost včasného revmatologického vyšetření. Na jednoho revmatologa u nás připadá přibližně 50 tisíc obyvatel, a objednací lhůty na specializované vyšetření se tak pohybují v intervalu 3–9 měsíců. Ambulance specializující se na včasný záchyt onemocnění jsou jedním z prostředků, jak tomuto zpoždění zabránit. První z nich začaly vznikat v zemích západní Evropy už v 80. letech minulého století, zpočátku zejména v rámci výzkumu. Jak začalo přibývat důkazů o nutnosti rychlé diagnostiky, rozšířily se do klinické praxe.

„Naše ambulance časné artritidy zahájila činnost na podzim roku 2022. V Česku se vyskytují i další podobná pracoviště, ale zatím spíše ojediněle, například v Revmatologickém ústavu v Praze nebo ve FN Hradec Králové,“ komentuje prof. Němec.

Činnost ambulance časné artritidy obvykle zahrnuje také vzdělávací programy pro praktické lékaře a různé formy poradenství, díky čemuž se urychluje diagnostika na úrovni primární péče. „Je pro nás důležité, aby praktičtí lékaři o možnostech ambulance věděli, ale zároveň k nám odesílali pouze relevantní případy. Pokud by docházelo k nadužívání naší péče, prodlužovaly by se čekací doby, a byli bychom opět na začátku,“ vysvětluje revmatolog. V průběhu prvních dvou let se ambulance s převisem pacientů nepotýkala, z dat však podle prof. Němce vyvstává jiný problém: „Revmatoidní artritida, jejíž včasný záchyt je primárním posláním ambulance, byla diagnostikována jen u zhruba pětiny vyšetřených pacientů. Zánětlivá revmatická onemocnění obecně tvořila přibližně polovinu případů.“ Pro další klinickou praxi tak bude zcela zásadní nastavit efektivnější spolupráci s lékaři první linie a správně fungující triáž pacientů.

Existence ambulancí časné artritidy bezpochyby významně zlepšuje dostupnost revmatologické péče i výsledky léčby zánětlivých revmatických onemocnění ve srovnání se standardně organizovanou revmatologickou péčí. Současná věda se nicméně pokouší najít odpověď už i na otázku, jak diagnostikovat chronická revmatická onemocnění ještě před jejich klinickou manifestací. „První studie naznačují, že pokud by se léčba zahájila už ve stadiu preklinické revmatoidní artritidy, mohli bychom díky ní oddálit nebo případně i úplně zabránit rozvoji příznaků,“ komentuje prof. Němec nadějný výzkum a dodává, že má před sebou nicméně ještě velmi dlouhou cestu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Dobrý den paní poslankyně.

Myslíte si, že do zrušení zeleného nesmyslu ohledně provozu aut se spalovacím motorem, je jen možnost získat si pár voličů? Jenže tady nejde jen o ty auta, ale i o potravinovou soběstačnost, či ne? Vláda se začíná točit jen o nějaký kousek z toho nesmyslu, myslím si, že to jim stačit nebude. Viz to ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

FNUSA: Revmatoidní artritida musí být odhalena včas

10:34 FNUSA: Revmatoidní artritida musí být odhalena včas

Ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně už dva roky funguje ambulance časné artritidy, která pacient…