FNUSA: Zájem o očkování proti klíšťové encefalitidě roste

04.08.2022 15:06 | Tisková zpráva

V počtu případů klíšťové encefalitidy se Česká republika řadí na špičku Evropy. Situaci by mohla změnit novela zákona o veřejném zdravotním pojištění ze začátku letošního roku, podle které mají lidé nad 50 let nárok na očkování proti této nemoci zdarma.

FNUSA: Zájem o očkování proti klíšťové encefalitidě roste
Foto: FNUSA
Popisek: FNUSA

„Od ledna registrujeme o toto očkování výrazně vyšší zájem,“ potvrzuje pozitivní trend primářka Oddělení praktických lékařů Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně MUDr. Ivana Bogrová, Ph.D. 

Anketa

Líbí se vám kampaň, ve které SPOLU staví Babiše vedle Putina?

1%
97%
hlasovalo: 29290 lidí

Očkování představuje účinnou prevenci, onemocnění se jím dá zcela zabránit. Proočkované jsou v Česku ale spíše děti a mladá populace, kde přitom průběh nemoci mívá zpravidla lehčí průběh. „U dospělých a starších osob bývají častěji dlouhodobé komplikace a onemocnění může vést k invaliditě nebo k úmrtí pacienta. Nad 50 let věku je pravděpodobnost smrtelného průběhu nákazy 15krát vyšší než u mladších věkových kategorií a stoupá výskyt trvalých následků,“ popisuje prof. MUDr. Petr Brhel, CSc., přednosta Kliniky pracovního lékařství Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a LF MU.

Zákeřnou nemoc praktičtí lékaři z Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně v této „klíšťové sezóně“ prozatím nediagnostikovali. „Přichází k nám nicméně velké množství pacientů všech věkových kategorií s přisátými klíšťaty a žádají jejich odstranění. Klíště si většinou přinesli z přírody na Vysočině, ale i ze zahrady u domu nebo z městského parku,“ popisuje primářka Ivana Bogrová. 

U několika pacientů lékaři ze sv. Anny již zaznamenali onemocnění Lymskou boreliózou, na kterou na rozdíl od klíšťové encefalitidy očkování neexistuje. „Naštěstí se vždy jednalo o první, tzv. kožní stadium nemoci, které je dobře léčitelné antibiotiky,“ uvedla primářka a doplnila: „Zdá se, že je veřejnost stále lépe informována o nutnosti po kousnutí klíštětem sledovat zejména první tři až čtyři týdny svůj zdravotní stav a v případě potřeby navštívit lékaře.“

Klíšťová sezóna ovlivňuje také dárcovství krve 

Na Transfuzním oddělení Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně zaznamenali letos prozatím sedm odkladů kvůli přisátému klíštěti. „Jedná se o případy, kdy si dárce dopředu nezjistí, že po expozici klíštěti je nutné s darováním krve z bezpečnostních důvodů měsíc počkat,“ upřesnila primářka oddělení MUDr. Jarmila Celerová s tím, že informovanost o omezení je mezi dárci čím dál rozšířenější a tudíž se jedná spíše o ojedinělý jev. „Jednou jsem ale dárci místo odběru vytahovala klíště z loketní jamky,“ dodala s úsměvem. Nejvíce odkladů kvůli klíšťatům podle jejích zkušeností bývá od konce dubna do června, v létě jsou dárcovské odběry pozdržovány spíše kvůli cestám do rizikových zahraničních oblastí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

22:03 Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

V pondělí 20. května 2024 byla uzavřena Dohoda o projektu průmyslové spolupráce (ICPA – Industrial C…