Jihočeský kraj hledá architektonickou podobu důlního díla Orty

08.05.2024 22:08 | Tisková zpráva

Mimořádný zážitek z návštěvy ojedinělé přírodní a technické památky chce do budoucna připravit zájemcům Jihočeský kraj. Krajští radní schválili vyhlášení veřejné soutěže o nejlepší architektonický návrh nové provozní budovy, která bude součástí důlního díla Orty. Měla by nabízet nejen nezbytné zázemí, ale stát se i dalším symbolem příběhu obnovy tohoto unikátu, který by mohl první obdivovatele přivítat už za čtyři roky.

Jihočeský kraj hledá architektonickou podobu důlního díla Orty
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

„Důl, ve kterém byl původně těžen kaolin pro potřeby společnosti KOH-I-NOOR HARDTMUTH má obrovský turistický potenciál. Zaslouží si záchranu a obdiv tisícovek návštěvníků, které sem chceme nalákat. A to bez kvalitního zázemí nejde,“ uvedl 1. náměstek hejtmana pro oblast cestovního ruchu František Talíř, podle něhož má být součástí architektonické soutěže nejen podoba provozní budovy, ale také parkoviště pro návštěvníky a důstojné zahradní úpravy celého areálu včetně napojení na cyklostezky a turistické trasy.

„Skutečnost, že bude celý areál kompletně bezbariérový, považujeme v současné době za naprostou samozřejmost,“ zdůraznil náměstek Talíř.

Anketa

Prospěla by české demokracii korespondenční volba občanů ze zahraničí?

hlasovalo: 27487 lidí

Své návrhy mohou zájemci zasílat až do začátku srpna. Potvrdil to náměstek pro oblast veřejných zakázek Pavel Klíma, podle něhož už je znám i termín zprovoznění. „Odborná komise vybere vítězný návrh v polovině září a do konce tohoto roku bude s vítězem podepsaná smlouva. Po nezbytných projektových přípravách by se v roce 2026 mohlo zažít stavět. Pokud vše dobře dopadne, budou se moci první návštěvníci do Ortů podívat už v roce 2028,“ uvedl náměstek Klíma, podle něhož by měla nová provozní budova včetně všech souvisejících úprav stát okolo padesáti milionů korun bez DPH.

„Těšte se na vyhledávaný turistický cíl, plný křivolakých chodeb s tajuplnou atmosférou, kterou režisér Zdeněk Troška využil při natáčení pohádky Čertova nevěsta,“ dodal s úsměvem náměstek Klíma.

Orty jsou bývalý kaolínový důl a přírodní památka v katastru obcí Borek, Hosín a Hrdějovice u Českých Budějovic. Právě s těmito obcemi, Správou jeskyní České republiky a Regionální rozvojovou agenturou jižních Čech již v minulosti podepsal Jihočeský kraj memorandum, ve kterém stvrdil společný zájem připravit a zpřístupnit Orty jako turistický a vzdělávací areál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Padělky obuvi, kabelek i další zboží skončily ve skladu

20:48 Celní správa: Padělky obuvi, kabelek i další zboží skončily ve skladu

Téměř čtyři stovky výrobků podezřelých z porušování práv duševního vlastnictví. zajistili ústečtí ce…