MŽP: Byly přijaty další zásady regulace invazních a nepůvodních druhů

12.08.2024 7:31 | Tisková zpráva

Invazní a nepůvodní druhy jsou významnou hrozbou nejen v České republice, ale také v celé Evropské unii. Netýkavka žláznatá i klejicha hedvábná patří mezi 88 invazních nepůvodních druhů z tzv. unijního seznamu. Jedná se o seznam druhů, které jsou v EU nepůvodní a mohou mít významný negativní dopad na biodiverzitu, lidské zdraví či ekonomiku. Pro takové druhy zajištují členské státy EU tzv. zásady regulace. Tyto zásady blíže specifikují podmínky jejich omezení a prioritní místa k zásahům na celostátní úrovni. Zásady regulace pro netýkavku žláznatou (Impatiens glandulifera) a klejichu hedvábnou (Asclepias syriaca) byly přijaty Ministerstvem životního prostřední dne 24. července 2024.

MŽP: Byly přijaty další zásady regulace invazních a nepůvodních druhů
Foto: Ministerstvo životního prostředí
Popisek: Ministerstvo životního prostředí

Obě rostliny jsou velmi dekorativní, jsou však také problematické z hlediska negativního vlivu na biodiverzitu. Klejicha hedvábná má na našem území prozatím omezenější výskyt než netýkavka žláznatá. Vyskytuje se totiž zejména v oblastech jižní Moravy a výjimečně také v teplých oblastech středních a východních Čech. Druh vytváří zapojené porosty, které nedovolují výskyt dalším druhům. Cílem zásad regulace je tedy úplná eradikace na celém území ČR, a to přednostně na lokalitách, kde existuje největší riziko z hlediska dalšího šíření.

Častěji se vyskytující netýkavka žláznatá je rozšířená po celé ČR s výjimkou některých horských oblastí. Ohniska jejího výskytu se nachází podél všech velkých řek ve středních a nižších nadmořských výškách. Netýkavka je vysoce konkurenčně schopná a má vliv na druhové složení a druhovou pestrost. Kromě toho je popsán i vliv na kompetici o opylovače či na diverzitu dalších bezobratlých (měkkýšů), narušení stability břehů řek a zvýšení rizika eroze nebo změnu vlastností půdy. Opatření je nutné zacílit na kompletní odstranění nově kolonizovaných a izolovaných lokalit menšího rozsahu, kde není intenzivní přísun semen této rostliny a kde je možné aplikovat tzv. včasné zásahy.

„Netýkavka žláznatá je většině veřejnosti známá. Díky jejímu plošnému rozšíření a lokálním dopadům jí plánujeme regulovat. Naopak klejicha hedvábná až tak známá není a prozatím se vyskytuje poměrně omezeně, nicméně má významné dopady na biologickou rozmanitost. Proto je naším cílem její úplná eradikace,“ říká Jan Šíma, ředitel odboru druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků.

Konkrétní opatření zásad regulace budou realizována v souladu se zákonem č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, formou opatření obecné povahy, a to skrze příslušné orgány ochrany přírody (krajské úřady, správy národních parků, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR nebo újezdní úřady). Opatření obecné povahy tak aplikují priority určené zásadami regulace a specifikují konkrétní lokality či území, kde se má se systematickou regulací či eradikací v daném regionu začít, případně kdy.

Zásahy vůči invazním a nepůvodním druhům mohou být poměrně finančně náročné. Pro zajištění prostředků na realizaci zásahů je možné využít dotačních programů v gesci MŽP, konkrétně Operačního programu Životní prostředí 2021-2027 (specifický cíl 1.6 Příroda a znečištění) a národních programů, konkrétně Program péče o krajinu (PPK) a Program obnovy přirozených funkcí krajiny (POPFK). Více informací k možnostem financování opatření proti invazním druhům, včetně aktuálních výzev, naleznete na dotačním webu AOPK ČR.

Kromě klejichy a netýkavky jsou přijaty také zásady regulace pro bolševník velkolepý a pajasan žláznatý. Těmito čtyřmi druhy však výčet plánovaných zásad regulací nekončí, neboť v průběhu následujících let budou vydávány zásady regulace také pro dalších více jak 20 invazních a nepůvodních druhů z unijního seznamu, které se vyskytují na území ČR. Schválené zásady regulace pro jednotlivé druhy budou postupně publikovány na webu MŽP.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Primátor Prahy navštívil čtyři městské části, řešila se hlavně doprava

22:28 MHMP: Primátor Prahy navštívil čtyři městské části, řešila se hlavně doprava

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda finišuje s návštěvami městských částí, které slíbil při svém nástupu…