Osmý ročník soutěže EDEN zná své finalisty

17.08.2015 16:29 | Zprávy

Prestižní soutěž Evropské komise o excelentní turistickou destinaci EDEN vstupuje do svého finále. Ústředním tématem letošního ročníku soutěže je cestovní ruch a lokální gastronomie. Finalisty letošního titulu EDEN jsou destinace Broumovsko, Jeseníky, Orlické hory a Podorlicko, Slovácko a Železné hory.

Osmý ročník soutěže EDEN zná své finalisty
Foto: CzechTourism
Popisek: Logo Czech Tourism

Porota složená ze zástupců ministerstva pro místní rozvoj, agentury CzechTourism a Asociace kuchařů a cukrářů ČR hodnotila všechny přijaté přihlášky, vybranou finálovou pětici destinací bude poté hodnotit přímo „v terénu.“ Zástupci poroty navštíví jednotlivé destinace, kde se setkají s destinačními manažery a dalšími subjekty působícími v cestovním ruchu.

Porota při výběru finalistů hodnotila především kvalitu dostupných služeb, partnerství mezi subjekty participujícími na rozvoji cestovního ruchu v destinaci, ale také udržitelnost rozvoje cestovního ruchu, a to jak ve smyslu finanční udržitelnosti, tak ve smyslu zachování kulturních a přírodních hodnot a šetrnému přístupu k životnímu prostředí.

„Jsem moc ráda, že současný trend rozvoje a hodnocení cestovního ruchu se přesunul od pouhého sčítání ubytovacích kapacit k prezentaci jejich kvalit. Podporuji rozhodně aktivity vedoucí ke komplexnímu rozvoji regionu a respektuji specifika dané lokality. Spojení soutěže s gastronomií je pro mě velmi příjemnou přidanou hodnotou,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Vítěz soutěže bude oficiálně vyhlášen 12. listopadu na slavnostním večeru v Plzni, v rámci konference agentury CzechTourism Fórum cestovního ruchu.

„Všechny finálové destinace uspěly především díky dlouhodobému a komplexnímu přístupu ke tvorbě gastronomických produktů. Gastronomický turismus je velkým trendem, který láká zahraniční i domácí turisty do regionů Čech i Moravy, lokální gastrofestivaly zažívají rekordní návštěvnost,“ dodává generální ředitelka CzechTourism Monika Palatková.

Destinace Broumovsko soutěží se svým produktem „Broumovsko regionální produkt®“, Jeseníky s produktem „Ochutnejte Jeseníky“, Orlické hory a Podorlicko s produktem „Magdalenina kuchařka“, Slovácko s produktem „Tož ochutnejte Slovácko“ a Železné hory s produktem „Gurmánská stezka“.

EDEN (European Destinations of ExcelleNce) je projekt Evropské komise, jehož hlavním cílem je podpora udržitelného cestovního ruchu ve státech Evropské unie. Hlavní náplní projektu je soutěž o excelentní destinaci cestovního ruchu, která probíhá v participujících státech každoročně již od roku 2007. Soutěž cílí především na méně známé evropské regiony.

Česká republika se projektu účastní od roku 2009 a národním koordinátorem je agentura CzechTourism.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

VZP: Včasná diagnostika je klíčová pro zpomalení demence

11:12 VZP: Včasná diagnostika je klíčová pro zpomalení demence

Alzheimerovou chorobou a jinými formami demence trpí stále více lidí. Vloni se tak léčilo více než 6…