Policie ČR: Krácení daní a podvody – obvinění 16 osob

05.07.2024 11:44 | Tisková zpráva

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) zadrželi koncem června 2024 šestnáct osob (15 občanů České republiky a jednoho cizince). Ty následně obvinili z trestných činů „zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby“, „úvěrový podvod“, „dotační podvod“ a „účast na organizované zločinecké skupině“.

Policie ČR: Krácení daní a podvody – obvinění 16 osob
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Trestné činnosti se podle našich závěrů obvinění dopouštěli převážně v Jihomoravském kraji. V období nejméně od 1. ledna roku 2019 do současnosti měli jako součást společenství více osob s vnitřní organizační strukturou systematicky vystavovat a do účetnictví zaúčtovávat fiktivní faktury, jejichž prostřednictvím měli uměle navyšovat obchodním společnostem ekonomické ukazatele, zejména objem závazků, pohledávek, a tak i obrat. Tyto zcela nepravdivé hospodářské výsledky pak měli předkládat úvěrujícím bankám a veřejnoprávním institucím poskytujícím dotace (včetně dotací evropských) tak, aby úvěry a dotace získali. Neoprávněným uplatněním nároku na odpočet daně ze zmíněných fiktivních nákladů měli rovněž zkrátit daň z přidané hodnoty a daň z příjmu právnických osob. Tímto jednáním měli obvinění způsobit České republice škodu přesahující 70 milionů Kč.

V rámci úkonů trestního řízení provedli kriminalisté NCOZ více než desítku domovních prohlídek či prohlídek jiných prostor a pozemků. Do současné doby byly zajištěny nemovitosti a finanční hotovost v předpokládané hodnotě téměř 50 milionů Kč (jako tzv. náhradní hodnota za spáchané trestné činy). Na případu se v rámci metody Daňové Kobry podílelo Generální finanční ředitelství a Finanční analytický úřad (FAÚ).

Trestní stíhání osob probíhá na svobodě. V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněným tresty odnětí svobody až na 12 let. Věc dozoruje Krajské státní zastupitelství v Brně. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SFŽP: Program Oprav dům po babičce zvýšil zájem o podporu komplexních renovací

7:14 SFŽP: Program Oprav dům po babičce zvýšil zájem o podporu komplexních renovací

Ministerstvo životního prostředí spustilo před rokem motivační program Oprav dům po babičce. České d…