Trdelník i za sto dvacet, hot dog s klobásou za 90 a maďarská dršťková polévka za 70 korun. Občerstvení dost, kdo chtěl, mohl sáhnout po křupavém moravském bramboráku. Jenže i u tohoto stánku si člověk přes stovku zaplatí. „Bramborák vyjde tak kolem 120 nebo 130 korun. Je to na váhu. Když je chystám, neodhadnu přesně výsledek,“ popisuje trhovkyně Magda. „Včera už byla tržba slabá. I my jsme museli zdražit kvůli cenám plynu a surovinám. Tak jako všichni,“ dodává. Korunky už otáčejí v rukou i stálí zákazníci. „S cizinci je to jiné. Ale i domácí už přemýšlejí, jestli koupí, nebo nekoupí,“ uvažuje.
Moravské bramboráky. Foto: Daniela Černá
Jestli se to vyplatí? Jak komu
Přes pětačtyřicet let prodává na trzích v Brně paní Miroslava. „Nejdřív musíme projít výběrovým řízením. Jen pronájem stánku pak stojí 1 800 Kč za den. A jestli se to vůbec vyplatí? Jak pro koho a podle počasí,“ říká. Cestovala se svými originálními ručními výrobky přes třicet let. Teď už se soustřeďuje spíš na práce na zakázku. Za roky, co se šperkům a keramice věnuje, už si vytvořila stálou klientelu. „Teď to jde poznat, že šly tržby dolů až o padesát procent. To je momentální stav. Jsou různá období, kdy lidé počítají víc a kdy počítají méně. Ale když mají existenční strach v podstatě jako teď a počítají, jestli budou mít na složenky, tak šel obrat o polovinu dolů,“ popsala paní Mirka. „Loni byly trhy právě hned po covidu. Všichni byli natěšení na pěkné věci. Bylo krásné počasí a dvě jsme nestíhaly ve stánku prodávat,“ vzpomínala.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Daniela Černá