Benda se rve za koalici: Menšina nemůže omezovat většinu, řekl ústavním soudcům

27.11.2012 12:50 | Zprávy

Poslanec Marek Benda z ODS se jal u Ústavního soudu (ÚS) tvrdě hájit práva většiny ve sněmovně. ÚS totiž řeší návrh ČSSD na zrušení 14 zákonů, které vloni v listopadu prosadila Nečasova vláda. „Menšina nemůže omezovat většinu,“ řekl Benda soudcům, když zmiňoval, že rozhodně koalice vloni při jednání v dolní parlamentní komoře nijak levici nebránila v tom, aby mohla obstruovat. „Nebyla ani zkrácena rozprava,“ poznamenal také.

Benda se rve za koalici: Menšina nemůže omezovat většinu, řekl ústavním soudcům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ústavní soud

Ústavní soud (ÚS) řeší návrh ČSSD na zrušení 14 zákonů, které vloni v listopadu prosadila Nečasova vláda. Není jisté, jestli dnes padne verdikt. Soudcem zpravodajem je předseda ÚS Pavel Rychetský. Ten za účelem porady soudu jednání po poledni přerušil, a to do 14. 00 hodin.

O VÝSLEDKU CELÉHO JEDNÁNÍ ÚSTAVNÍHO SOUDU INFORMUJEME ZDE

Rychetský dopoledne přečetl návrhy levicových poslanců, v nichž byly obsaženy námitky proti zákonům. Poté krátce promluvili ti, kteří u ÚS zastupovali jednotlivé politické strany. ČSSD u Ústavního soudu zastupuje Jeroným Tejc, Poslaneckou sněmovnu Marek Benda (ODS), Senát Alena Gajdůšková (ČSSD), opoziční senátory pak reprezentuje právník Jan Mach.

Jediná KSČM nemá u soudu nikoho, nikdo z této strany do Brna totiž nedorazil, ačkoliv komunističtí poslanci trvali na veřejném jednání. Jak v soudní síni vysvětlil předseda ÚS Rychetský, kdyby na veřejném jednání komunisté netrvali, nemuselo se vůbec konat. „Soud tak mohl rovnou vyhlásit nález,“ zdůraznil Rychetský. Všichni ostatní účastníci řízení se totiž veřejného jednání zřekli.

KSČM dostala pokutu sto tisíc

Komunistům ale tato absence neprošla jen tak. Rychetský KSČM totiž uložil pokutu sto tisíc korun. Komunisté měli být zastupováni předsedou KSČM Vojtěchem Filipem. Jak ale informovala ČTK, pokutu musí společně zaplatit 41 poslanců, které Filip zastupoval. Komunisté se totiž omluvili až dnes ráno.

Sociální demokraté napadli u Ústavního soudu zákony upravující sociální, zdravotní i penzijní reformu. V balíčku byla i norma ke vzniku Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) či změna dolní sazby DPH, která vzrostla z 10 na 14 procent.

ČSSD se nelíbí hlavně procedura, díky které zákony prošly - debaty ke všem zákonům byly sloučeny a délka vystoupení poslanců omezena.

Celý reformní balíček poslanci schválili v neděli 6. listopadu 2011 krátce před půlnocí, když ho předtím zamítl Senát. Podle sociálních demokratů ale vládní koalice postupovala protiústavně. Ve snaze omezit obstrukce totiž koalice schválila možnost hlasování i v noci nebo o víkendu, každý poslanec mohl vystoupit maximálně dvakrát po dobu deseti minut a rozpravy ke všem zákonům se sloučily do jedné.

Sociální demokraté tehdy hájili své právo na obstrukci jako součást parlamentní práce a osočovali vládu z totalitárních praktik. „Že poslanci zacpete hubu, to je návrat do komunistických dob," hřímal tehdy například poslanec Lubomír Zaorálek (ČSSD).

„I většina má právo se bránit proti teroru menšiny," oponoval pak Marek Benda z ODS.

Benda: Nebyla zkrácena rozprava

Benda pak podobně hovořil dnes i u soudu. „K části zákonů se vyjadřovat nebudu. K normám jsou koneckonců připojeny vyjádření ministerstev, které jsou podrobné. Chtěl bych se ale vyjádřit k parlamentní proceduře,“ poznamenal napřed Benda směrem k soudcům.

„V okamžiku, kdy opozice řekla, že zahajuje obstrukční jednání, tak se koalice pokusila prosadit jen ta opatření, která měla znemožnit teror menšiny na většinu,“ zdůraznil Benda. „Musím také podotknout, že ani nebyla zkrácena rozprava. Všechny osoby tak mohly vystoupit v neomezené míře. Nejde ale, aby byla většina menšinou terorizována. Ústavní pořádek totiž dbá i na práva menšin,“ jal se před soudci hájit práva koalice Benda.

Nakonec připustil, že procedura přijetí 14 reformních zákonů byla nestandardní. Podle něj však šlo jen o reakci na předchozí opoziční obstrukce.

„Sloučení rozpravy znamenalo to, že každý z poslanců, který chtěl vystoupit k zásadním reformním zákonům, měl možnost ke každému bodu vystoupit přibližně 1,5 minuty," hájil ale námitky za navrhovatele šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc, který poukazoval zejména na tento nedostatečný prostor věnovaný sněmovní diskusi o napadených zákonech.

Před soudci promluvil také Jan Mach, právní zástupce skupiny senátorů, kteří se ohradili především proti podobě zákona o zdravotních službách, a místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková. Ta připomněla odmítavé postoje senátorů.

"Musím připomenout, že Senát zamítl ze 14 zákonů 12 a dva vrátil dolní komoře s pozměnovacími návrhy. Ani jeden ze zákonů tak nebyl horní komorou schválen. Lze dohledat,  že mnozí senátoři a  senátorky vyjadřovali obavy s ústavním pořádkem a s  Listinou základních práv a svobod. A to také byl velký důvod k tomu, proč návrhy zákonů byly zamítnuty,“ poznamenala kromě jiného Gajdůšková.

Ústavní soudci se šli krátce po poledni poradit. Své další kroky, případně rozhodnutí, pak sdělí senát prostřednictvím zpravodaje Rychetského ve 14.00 hodin.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Kývnete na nabídku ANO?

Kdybyste šel do koalice s ANO tak byste byl přeci nejen hejtman, ale koalice by měla přeci i víc mandátů, takže je to logické. I jinde se přeci ODS spojuje s ANO. Tak proč ne? A jak vlastně hodnotíte celkově váš výsledek ve volbách? Dřív tu ODS dominovala, nemyslíte, že kdybyste nekandidovali v koal...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Chorvatska plní svou povinnost. Země Ukrajině vojensky nepomůže

22:50 Prezident Chorvatska plní svou povinnost. Země Ukrajině vojensky nepomůže

Prezident Chorvatské republiky Zoran Milanović nepovolil účast chorvatských vojenských sil na pomoci…