Celkem dal výbor stanovisko k více než dvěma stům pozměňovacích návrhů tzv. protikuřáckého zákona, který řeší také alkohol a další návykové látky.
Po jednání poslanců, které se uskuteční asi v dubnu, může být ale všechno jinak. Zdravotní výbor je většinou totiž složen z lékařů a jejich vidění problematiky zákazu kouření je velmi často příliš nekompromisní a vzdálené názorům poslanců ve sněmovně. Naznačují to už některé ohlasy z ministerstva zdravotnictví.
Návrh poslance Marka Bendy, že by mohly i v restauracích vzniknout stavebně oddělené kuřárny bez obsluhy, sice u poslanců zdravotního výboru neprošel, na jednání sněmovny má ale šanci. Ministerstvo zdravotnictví totiž není proti. „Pro nás je důležité, že do kuřárny nebudou chodit zaměstnanci, nebudou vystaveni působení tabákového kouře,“ uvedla náměstkyně ministra zdravotnictví Arnoštová.
Ministerstvo dosud nechtělo o jakýchkoli výjimkách ze zákazu kouření v restauracích ani slyšet. Argumentovalo hlavně ochranou zdraví servírek a číšníků. Ti by ale v případě schválení Bendova návrhu do kuřáren chodit nemuseli, a cigaretovému kouři by se tak vyhnuli. Úřad ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) tak nakonec k návrhu zaujal neutrální stanovisko. „Snažíme se dojít ke kompromisu, aby návrh prošel,“ vysvětlovala náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová.
Poslanci zdravotního výboru ladili protikuřácký zákon a před závěrečným projednáváním ve sněmovně v něm vesměs se souhlasem ministerstva doporučili i několik dalších zmírnění.
Například zákaz elektronických cigaret by se neměl týkat všech míst, kde bude platit zákaz kouření, ale jen některých. V restauracích a v čekárnách na nádražích by se elektronické cigarety kouřit mohly. Výbor také podpořil zachování vodních dýmek v čajovnách a umožnil stavebně oddělené kuřárny ve sportovních a koncertních halách, divadlech a dalších kulturních stáncích.
Výbor souhlasil se zrušením odpovědnosti hostinských za to, že v jejich zařízeních nepijí alkohol děti nebo se tam zdržují v podnapilém stavu.
Při sportovních akcích by prodavači mohli nabízet výčepní piva do 4,3 stupně alkoholu. Alkohol by se směl podávat v zájezdových autobusech nebo při tzv. nostalgických a propagačních jízdách. Lihoviny by prodejci mohli nabízet na ochutnávce lihovin, výročním, tradičním a farmářském trhu, na veřejně přístupné slavnosti a na tradiční kulturní nebo taneční akci.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: jav