Bývalý člen ODS se v ČT rozmluvil o lidech v pozadí, kteří stranu řídí

02.04.2012 22:45 | Zprávy

Další rána pro ODS. Po zveřejnění Janouškových odposlechů se strhla lavina odchodu dlouholetých členů ze strany. Host Hyde Parku Petr Pípal, starosta města Dubí, který nedávno s desítkami dalších spolustraníků vystoupil právě z řad občanských demokratů, mluví o tom, že politici ODS jsou ovládáni byznysem v pozadí.

Bývalý člen ODS se v ČT rozmluvil o lidech v pozadí, kteří stranu řídí
Foto: red
Popisek: Starosta Petr Pípal

„ODS má v sobě poměrně velké množství podnikatelů a podnikajících osob. Jak běžel čas, tak každý, kdo podniká a má napojení na politiku, se snažil tu politiku nějakým způsobem ovlivnit,“ vysvětluje si Petr Pípal důvody, proč se podle jeho slov „stávají řídící funkcionáři ODS fakticky závislí na těchto majetných lidech“.

Běžnou praxí v jednání podnikatelského pozadí strany s funkcionáři je prý nátlak ze strany vyšších stranických postů i oněch podnikatelských klik. „Buď uděláš to, co chceme, a bude to v pořádku, nebo to neuděláš, a pak si půjdeš vlastní cestou,“ tak pole starosty Dubí vypadá jednání ve straně se zvolenými politickými funkcionáři.

V okamžiku, kdy začnete někam kandidovat, už jste v hledáčku určitých lidí

Problém není u místních sdružení, ta si prý žijí svým životem. Tomu napovídá i to, že problémy a nespokojenost v ostatních oblastech jsou totožné. Problém je ve vyšších patrech. „V okamžiku, kdy začnete někam kandidovat, už jste v hledáčku určitých lidí. Někdo vyhodnocuje, jestli jste v uvozovkách velký rebel, nebo nejste, jestli jste schopen kývat na určité věci, nebo ne,“ tvrdí bývalý člen ODS Petr Pípal.

Zajímat se o kandidáty se prý začínají stranické struktury na popud někoho mimo ně. Podle Pípala právě snaha ovlivňovat volby a kandidáty zezadu, vede k destrukci místních sdružení.

ODS přichází o dlouholeté členy. Není dosud jasné, zda jde o nárazovou vlnu nevýznamného počtu nespokojenců, nebo o trend, který může mít na nejsilnější vládní stranu fatální dopad. Podle Petra Pípala vlastně slušní a poctiví politici nemají šanci proti zaběhnutému systému.

Jakmile se ODS dostala do vlády, kmotři začali rozhodovat

K dozrání strany do takovéto situace prý došlo v roce 2008, když vstoupila ODS do vlády. Tehdy strana mohla výrazněji plnit požadavky podnikatelů uvnitř i okolo ní.

Navíc podle Pípala došlo k odcizení grémia a výkonné rady od dění ve členské základny. „S tím souvisí to, co se v té základně děje. Může se stát, že pokud to vedení nebude řešit, bude mít strana vážný problém,“ varuje starosta Dubí.

Navíc prý vedení ODS spíš své členy popuzuje, než aby je uklidnilo. „Strana udělala obrovskou chybu, když nominovala Pavla Drobila jako volebního manažera. V členské základně ODS to vyvolalo obrovskou nevoli,“ popisuje Pípal.

V dlouho fungujících stranách pak se prý podle Pípala politici snaží zbavit vnitrostranické opozice a zpacifikovat si členy v mlčící většinu, která jim odhlasuje, co potřebují. I to byl zřejmě jeden z důvodů, proč starosta Dubí kývl na nabídku připojit se k hnutí Severočeši.cz

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Popřála k vítězství. To stačilo. I Hrušínský šel vynadat Maláčové za Konečnou

22:30 Popřála k vítězství. To stačilo. I Hrušínský šel vynadat Maláčové za Konečnou

Zvolení bývalé ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové novou předsedkyní Sociální demokraci…