Česko neprosperuje, ale propadá se, upozorňuje Bárta

11.11.2012 12:55 | Zprávy

Poslanec Věcí veřejných Vít Bárta tvrdí, že v indexu prosperity, který měří blahobyt v jednotlivých zemích světa, Česká republika stále klesá. Přitom dříve byla země poměrně vysoko.

Česko neprosperuje, ale propadá se, upozorňuje Bárta
Foto: red
Popisek: Poslanec Vít Bárta

„Vzpomínám si v souvislosti na výrok ministra financí Miroslava Kalouska, který prohlásil, že si žijeme jako prasata v žitě a že nákupní košíky v Lidlu Čechům stále přetékají. Pokud tomu tak skutečně bylo, o čemž pochybuji, tak studie Prestižního světového institutu Legatum potvrzuje, že situace se změnila,“ prohlásil Bárta.

Posle véčkaře Česko ztrácí konkurenceschopnost, klesá úroveň vzdělání, ale nyní i blahobytu. „V žebříčku výše zmíněného institutu nás letos dvě nové země degradovaly o dvě příčky nazpět a v celkovém pořadí jsme se tak ocitli na 28. místě. Tento pokles není však jen nějaký výkyv, jelikož na 28. pozici jsme se propadli z 26. v roce 2011, resp. 24. z roku 2010,“ řekl Bárta.

Klesáme také v hodnocení úrovně demokracie a osobních svobod. Bárta prý jen čeká, kdy doženeme Severní Koreu. „Přitom je zapotřebí si uvědomit, že tyto změny a posuny nejsou ani tak v absolutních hodnotách, často se jiné státy zlepšují, zatímco naše vláda prostě nečiní, nebo činí vše proto, abychom klesali. A tak nás všichni vesele předhání, zatímco my nadále jsme nuceni sledovat, jak naše vláda složená z přeběhlíků a podporována odsouzenci schvaluje zvýšení daní, které nepomůže nikomu tím méně rozvoji blahobytu,“ napsal Bárta.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ministerstvo zahraničí

Pane prezidente,proč si myslíte,že Lipavský je dobrý ministr zahraničí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nábor na Ukrajině: Sbírají, jak mohou, ale nedaří se. Útěky, dezerce i sebevražda

10:10 Nábor na Ukrajině: Sbírají, jak mohou, ale nedaří se. Útěky, dezerce i sebevražda

Ukrajinská armáda má problém. Nedostává se jí mužů. Z náborových cílů se daří plnit jen zlomek. Někt…