Co na to Vystrčil a Pekarová? Tchaj-wan dodává Putinovi klíčové stroje. I po nátlaku od USA

23.06.2024 8:26 | Komentář

Síla západního světa opadá a vznikají nová světová centra s vlastní zahraniční politikou a pohledem na světový vývoj. Podle profesora Petra Druláka tento trend potvrdil nedávný tzv. mírový summit o Ukrajině. Ten se konal ve Švýcarsku, ovšem bez účasti nejenom Číny, ale hlavně Ruska.

Co na to Vystrčil a Pekarová? Tchaj-wan dodává Putinovi klíčové stroje. I po nátlaku od USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Drulák

Indie, Brazílie a další velké státy světa se odmítly připojit k závěrečné deklaraci tzv. mírové konference, která se koncem minulého týdne konala ve švýcarském Bürgenstocku. Stejný postoj jako státy ekonomického bloku BRICS vyjádřilo též Mexiko, Indonésie či Thajsko.

Ozývají se i hlasy, že ve skutečnosti o žádnou mírovou konferenci nešlo už z principu, protože se jí neúčastnila druhá válčící strana, tedy Rusko. Zpráva o velkých neevropských státech, které se i přes svou účast na konferenci distancovaly od závěrečného komuniké, v českém prostředí příliš nevyčnívala, může však hodně vypovídat o budoucím uspořádání světa.

S tím souvisí i další informace, kterou některá ze zdejších médií krátce zprostředkovala. Jde o možné námluvy Turecka s uskupením BRICS a úvahy o tom, že se tato regionální mocnost rozkročená mezi Evropou a Asií k tomuto hospodářskému bloku připojí coby právoplatný člen. 

Západní svět sice dává ruce pryč od Ruska, a zvláště evropské státy volají po bezpodmínečné podpoře Ukrajiny až do porážky Ruska, zbytek světa se ale chová podstatně jinak. O tom, že v mezinárodních vztazích neplatí jednoduché zařazení do kategorií dobro a zlo, svědčí i chování Tchaj-wanu. Jeho bezmeznou podporu opakovaně v českém prostředí deklarují někteří politici jako šéfové parlamentních komor Markéta Pekarová Adamová a Miloš Vystrčil, kteří zároveň platí za jedny z nejradikálnějších odpůrců Ruska (i z doby před invazí na Ukrajinu). 

Ani jeden ze jmenovaných českých politiků se nevyjádřil k tomu, že právě Tchajwanci umožňují obcházení protiruských sankcí a pomáhají Putinovu válečnému průmyslu. V Česku na to s odkazem na zahraniční zdroje upozornila některá média. Přestože tchajwanská vláda vystupuje proukrajinsky, proudí přes ostrov do Ruské federace kovoobráběcí stroje potřebné k výrobě zbraní.

„Moskva se po rozpoutání války mohla spoléhat jen na stroje z Číny, která se k západním sankcím na ruský režim nepřidala, technologie se však ukázala jako nedostatečná. Kvalitnější stroje nakonec armáda dostala z Tchaj-wanu, který byl s uvalením sankcí na Rusko pomalejší. Rozšíření sankčního seznamu na vysoce přesné kovoobráběcí stroje přišlo po nátlaku Spojených států až loni v lednu. Investigace tchajwanských a ruských novinářů ze serverů The Reporter a The Insider ale odhalila, že i rok poté, co začalo omezení platit, zůstává ostrov v jihovýchodní Asii největším dodavatelem těchto strojů do Ruska,“ psal již letos v únoru server Aktualne.cz. V případě tohoto obcházení vlastních sankcí se prý navíc má jednat jen o špičku ledovce.

Netřeba připomínat, že sankce jsou obcházeny v řadě dalších oblastí i v Evropě, na což různé mediální zdroje postupně upozorňují od začátku ruské agrese na Ukrajině. V případě evropských států se pak jedná spíše o velké soukromé firmy, které byly na ruském odbytišti výrazně závislé a dnes své prodeje ruským klientům realizují přes některé menší země. O tom, že i mnohé nadnárodní firmy, které po 24. únoru 2022 avizovaly odchod z ruského trhu, svou přítomnost v Rusku neukončily, není ani nutné hovořit. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tchaj-wan obývají také Číňani, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFilipes , 23.06.2024 8:43:48
A ti už mají upadající Západ na háku. Bez jejich čipů nevyrobí Západ ani koloběžku. Kšeft je kšeft a Rusové mají čím platit. Nadřazenost Západu definitivně skončila chamtivostí a namyšleností jeho "elit".

|  13 |  0

Další články z rubriky

Jenom prezident může odpálit jaderné zbraně. Jste rádi, že to bude Biden?

22:44 Jenom prezident může odpálit jaderné zbraně. Jste rádi, že to bude Biden?

Po debaklu amerického prezidenta Joea Bidena v první předvolební debatě zaznívají nejen obavy, zdali…