Další problém Véček: Za sponzory stojí Bártův přítel

04.04.2012 13:55 | Zprávy

Za sítí firem, které věnovaly Věcem veřejným více než tři čtvrtiny sponzorských darů, stojí tajemný advokát Daniel Musil. Jedná se o známého Víta Bárty.

Další problém Véček: Za sponzory stojí Bártův přítel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Při podrobnějším zkoumání seznamu přispěvatelů, kteří Věcem veřejným za rok 2011 nasypali necelých třicet osm a půl milionu korun, se ukazuje, že za většinou darů stojí právě advokát Musil. S tímto dosud nepříliš známým právníkem a jeho kanceláří je totiž pupeční šňůrou spojena valná většina firem, které VV poslaly dohromady 27,5 milionu korun. Tedy téměř tři čtvrtiny veškerých darů za rok 2011.

O vlastnickou strukturu se zajímáme, tvrdí Babák

Na tom by samo o sobě nebylo nic špatného. Podezřelé ovšem je, že Musil svoje sympatie k nejmenší parlamentní straně formou posílání milionů korun nevyjadřuje osobně. Sám totiž přispěl véčkařům pouze půl milionem. Navíc dary putovaly do partajní kasy velmi zastřenou sítí firem, s nimiž mnohdy nemá Musil na první pohled nic společného.

Strana "bojovníků proti korupci" a utajovaným akciím, jejíž neformální šéf a předseda poslaneckého klubu Vít Bárta se právě nyní u soudu zodpovídá z údajného uplácení kolegů, by si asi měla svoje donátory trochu více prověřit. "Našimi dárci jsou zcela jasné a existující fyzické osoby, kterým za jejich dary děkujeme a omlouváme se za nepříjemnosti. Vždy jsme jednali s konkrétními osobami, které byly dotazovány na vlastnickou strukturu," hájí financování strany Michal Babák.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ministerstvo zahraničí

Pane prezidente,proč si myslíte,že Lipavský je dobrý ministr zahraničí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Popřála k vítězství. To stačilo. I Hrušínský šel vynadat Maláčové za Konečnou

22:30 Popřála k vítězství. To stačilo. I Hrušínský šel vynadat Maláčové za Konečnou

Zvolení bývalé ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové novou předsedkyní Sociální demokraci…