Darebné pidistrany, bazar poslanců. ČSSD strhala vládu

06.11.2012 13:31 | Zprávy

ČSSD na tiskové konferenci před zahájením schůze Poslanecké sněmovny mluvila o bazaru poslanců a protivolební koalici, v níž se sdružují poslanci, kteří se obávají předčasných voleb a ztráty poslaneckých výhod. V této koalici prý hrají hlavní roli „darebné pidistrany" bez šance na znovuzvolení.

Darebné pidistrany, bazar poslanců. ČSSD strhala vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka, šéf ČSSD

„Předseda Nečas prohlašoval, že nebude vládnout, pokud vláda nebude mít výraznou většinu. Nakonec se ta výrazná většina ustálila na sto jednom poslanci,“ uvedl tiskovou konferenci předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Ten následně varoval, že nejistá pozice vlády výrazně zhoršuje její schopnost řídit stát.  

Kongres nic nevyřešil, vláda do poslední chvíle intenzivně shání další přeběhlíky. Nejistá pozice vlády zhoršuje její schopnost řídit stát. „Slabá vláda, která se snaží přežít od jedné schůze k druhé, nemůže řídit stát,“ varoval předseda ČSSD.

Při projednávání daňového balíčku prý sociální demokraté budou usilovat o zachování současné podoby DPH a zamezení zrušení příspěvku na bydlení. „Předpokládám, že budeme hlasovat proti zákonu jako celku. Rovněž nepodpoříme spuštění druhého pilíře penzijní reformy. Budeme se snažit vyřadit z projednávání nebo zamítnout církevní restituce,“ popsal záměry ČSSD na začínající sněmovní schůzi.

Po něm si vzal slovo místopředseda strany Lubomír Zaorálek. „Mám pocit, že se tu rodí protivolební koalice. V ní jsou dva malé, darebné útvary, Věci Veřejné a TOP 09, schopny spolehlivě zatarasit cestu k předčasným volbám,“ varoval. Jde jim prý přitom jen o to, aby se až do roku 2014 udržely u moci, protože jejich preference naznačují, že ve volbách by neuspěly. „Proto odmítají volební test,“ soudí Zaorálek.  

Jako příklad uvedl, že aktuálně opoziční „útvárek“ jménem Věci veřejné si dával jako podmínku souhlasu zavedení milionářské daně, ale teď už připouštějí, že se bez ní obejdou.„Apeluji na ODS, aby si uvědomila, že může být těmito prevíty vydíraná,“ varoval největší pravicovou stranu Zaorálek.

„V této budově dnes není Poslanecká sněmovna, ale velký politický bazar,“ uvedl předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc. „Řada lidí se tu nabízí, kolikrát i pod cenou. Paní předsedkyně Němcová stále hovoří o slušnosti a morálce ve sněmovně, a přitom se tu běžně shánějí přeběhlíci pro pravicovou vládu,“ konstatoval Tejc.

Poslancům Věcí veřejných, kteří připouštěli vládní návrh podpořit, aby se podařilo zachovat současné sazby DPH, Tejc vzkázal, že „není žádné možná, ani ale. Kdo hlasuje pro balíček, hlasuje pro vládu,“ uvedl poslanec.

Podle Lubomíra Zaorálka se ukazuje, že „protivolební koalice“ dokáže krotit i stranickou opozici v ODS: „Ani ti rebelové už nejsou, co bývali. I oni už ve svých vyjádřeních měknou,“ poznamenal Zaorálek s tím, že se dá očekávat, že nakonec vládní návrh podpoří.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Popřála k vítězství. To stačilo. I Hrušínský šel vynadat Maláčové za Konečnou

22:30 Popřála k vítězství. To stačilo. I Hrušínský šel vynadat Maláčové za Konečnou

Zvolení bývalé ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové novou předsedkyní Sociální demokraci…