Fiala: Piráty bereme. Jednáme s celou koalicí

11.10.2021 8:24 | Zprávy

Komentátor MF Dnes Petr Kolář se zamyslel nad tím, co nás čeká v časech povolebních. U Pirátů čeká dusno. Předsedovi strany Ivanu Bartošovi by ale mohl pomoct kandidát na budoucího premiéra Petr Fiala. Otázkou podle Koláře je, co ještě udělá prezident Miloš Zeman.

Fiala: Piráty bereme. Jednáme s celou koalicí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

Pětice stran ODS, lidovci, TOP 09, STAN a Piráti, kteří však zasednou ve Sněmovně jen 4, už podepsala memorandum o společném postupu. S většinou 108 poslanců z 200. Ale prezident Zeman už celé měsíce dává najevo, že předvolební koalice považuje za podvod na voličích a za premiéra vybere lídra nejsilnější samostatné strany, což je šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

V neděli měli Babiš se Zemanem schůzku v Lánech, ale prezident Babiše sestavováním vlády nepověřil, Babiš přibližně po 40 minutách odjel z Lán zadní branou a Zemana krátce na to odvezla sanitka do Ústřední vojenské nemocnice k hospitalizaci.

Pokud se prezident brzy nezotaví, mohla by se povolební jednání protahovat. Až do okamžiku, kdy se nově ustavená Sněmovna shodne se Senátem, že hlava státu není schopna vzhledem ke svému zdravotnímu stavu vykonávat své pravomoci a zbaví ho podle článku 66 Ústavy ČR úřadu. Pak už by nová vláda mohla vzniknout bez ohledu na to, co si myslí prezident Miloš Zeman, který by teoreticky mohl držet v premiérském křesle Andreje Babiše, až do 8. března 2023, kdy mu končí prezidentský mandát.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak poznáte českého důchodce? Nesmlouvá, bere, co je levné“. Zážitky z plzeňské burzy potravin

20:17 „Jak poznáte českého důchodce? Nesmlouvá, bere, co je levné“. Zážitky z plzeňské burzy potravin

Nejen Ukrajina je v Plzni zastoupena, ale také Bulharsko. V regionu pracují a žijí tisíce jeho přísl…