Gajdůšková na Bontonu: Příští prezident bude přesným obrazem našeho národa

16.12.2012 18:18 | Zprávy

Do nedělního pořadu Host rádia Bonton moderátora Zdeňka Šarapatky zavítala první místopředsedkyně Senátu České republiky Alena Gajdůšková (ČSSD). Vyjádřila se především k první přímé volbě českého prezidenta, přišla řeč také na verdikt Nejvyššího správního soudu, ale také na udělení Nobelovy ceny míru Evropské unii.

Gajdůšková na Bontonu: Příští prezident bude přesným obrazem našeho národa
Foto: senat.cz
Popisek: První místopředsedkyně Senátu za ČSSD Alena Gajdůšková

"Prezidenta určitě mít budeme a budeme mít prezidenta, který bude přesným obrazem našeho národa. Lidé si zvolí podle svého," poznamenala hned v úvodu pořadu Gajdůšková. Senátorka dále připomněla, že se republika na krátký čas umí bez prezidenta obejít, pro případ, že by se první přímá volba hlavy státu zdržela u Ústavního soudu. Prezidentské úkoly mohou podle Ústavy převzít premiér a předseda, resp. předsedkyně Sněmovny.

Vypadá to, že bez přímé volby snad skončí svět

Senátorka v pořadu zdůraznila, že většina ČSSD stojí v jednom šiku za Jiřím Dienstbierem jako oranžovým kandidátem na Hrad. Čestný předseda ČSSD Valtr Komárek nebo poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) sice plánují dát hlas Miloši Zemanovi a Komárek k tomu vyzval i další členy ČSSD, ale podle Gajdůškové počet Zemanových podporovatelů v řadách sociální demokracie neroste. Podporu Dienstbierovi prý dnes vyjadřuje i senátor Zdeněk Škromach, který se nikdy netajil jistým souzněním s Milošem Zemanem.

V pořadu také přišla řeč na stanovisko Nejvyššího správního soudu, který rozhodoval o stížnosti tří vyřazených kandidátů Jany Bobošíkové, Vladimíra Dlouhého a senátora Tomia Okamury. Tři členové soudního senátu dali ve svém menšinovém stanovisku najevo, že současnou podobu zákona o přímé volbě prezidenta lze za jistých okolností označit za protiústavní. Podle Gajdůškové představují tyto "tahanice" o zákon jednoznačně problém, připomněla ale také, že výhrady k němu se objevují až po jeho schválení. V průběhu legislativního procesu tyto hlasy slyšet nebyly.

"Byla atmosféra ve společnosti, že, jestliže neschválíme přímou volbu prezidenta teď hned a tak, abychom mohli už následujícího prezidenta volit přímou volbou, tak snad spadne svět," připomíná tehdejší společenské klima senátorka.

Prosazovala přímou volbu prezidenta už v 90. letech

Gajdůšková zdůraznila, že ČSSD jako jediná prosazovala přímou volbu hlavy státu již od počátku devadesátých let. Kvůli společenskému tlaku na urychlené přijetí se ale nepodařilo sociálním demokratům prosadit jisté změny, mezi nimi nap. jmenování členů bankovní rady, které by podle ČSSD nemělo ležet pouze v rukou prezidenta.

Arogance a ignorance současné vlády a prezidenta

Následně se doktorka Gajdůšková vyjádřila také ke skutečnosti, že se český prezident ani premiér neúčastnili předávání Nobely ceny míru pro EU, ačkoli jsme členy této instituce. Podle Gajdůškové jde o projev jisté arogance a ignorance.

"Považuji to za neloajalitu ke klubu, jehož jsme členy, a navíc za jakousi aroganci a ignoranci toho, co Evropa je. Já jsem si to uvědomila asi před rokem, když jsem měla možnost přijímat ministra pro Evropu Turecké republiky, který mi říkal, že Turecko chce být členy EU, protože jeho obyvatelé považují EU za největší a nejúspěšnější mírový projekt v dějinách lidstva," uvedla Gajdůšková.

Cesta do Brazílie

Alena Gajdůšková se před časem vrátila ze zahraniční cesty do Brazílie a na rádiu Bonton prozradila, že jí překvapil pozitivní vztah, který Brazilci k Česku mají. Tento vztah má své kořeny v historii. Brazilským prezidentem totiž býval Juscelino de Oliveira Kubitschek, který se hlásí ke svým českým předkům.

"Byla jsem dojatá, když první náměstek ministerstva zahraničí Brazílie prohlásil, že oni si váží toho, co čeští občané Brazílii přinesli. Naše firmy tam patří k těm nejvýznamnějším ve svých oborech a je na nás, abychom tyto firmy podpořili, uvedla Gajdušková.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozdává z vašich daní, mluvit o tom odmítá. Výrobna mládežníků „na hraně zákona“

4:44 Rozdává z vašich daní, mluvit o tom odmítá. Výrobna mládežníků „na hraně zákona“

Kritizování kapitalismu, výchova mladých lidí do 30 let, aby zaváděli do praxe „nerůstové myšlenky“,…