Hlasy z Čáslavi: Nechceme být druhým Varnsdorfem

16.09.2011 9:57 | Zprávy

Podobné problémy, jako mají města na Šluknovsku, hrozí i jinde. Sociálně slabí se přesouvají například do Čáslavi. A místním začínají čím dál více vadit.

Hlasy z Čáslavi: Nechceme být druhým Varnsdorfem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rom v Poschlé

Hotel přímo v centru města na náměstí se proměnil v ubytovnu sociálně slabých, zejména Romů a všude kolem jsou rozseté herny. "Je jich tady na náměstí čím dál tím víc a dělají jenom bordel," postěžovala si Lidovým novinám starší žena. "Větší problémy s nimi nejsou. Jen když se opijí, tak hází z okna cédéčka a různé předměty," oponoval ovšem jeden z místních policistů.

Napsali jsme k tématu Romové

Starosta Čáslavi Jiří Havlíček z ČSSD ale připouští, že drobná kriminalita v poslední době vzrostla. "Čím víc roste počet lidí tam ubytovaných, tím více si toho lidi všímají. Zatím pořád nejsme ve stadiu toho, co se děje v severních Čechách, a rádi bychom tomu zabránili. Na druhou stranu nezastírám, že taková situace tady je a je třeba ji řešit," přiznal.

Romové se prý do Čáslavi stěhují z celého Česka i ze Slovenska, město se ale i přesto všemi prostředky snaží nedopadnout jako Šluknovsko. "Provádíme zvýšený dohled nad těmito objeky, kontrolujeme i herny, rozšiřujeme kamerový systém ve městě a vážeme sociální dávky na školní docházku," vyjmenoval starosta některá z opatření. Je připraven například i snížit dávky těm, kdo odmítají veřejnou službu.

Na Šluknovsku se situace mezi starousedlíky a přistěhovanými Romy vyhrotila v srpnu několika útoky. Od té doby je v obcích rušno, místní s podporou extremistů tam už několikrát demonstrovali. Naposledy musela minulý týden proti demonstrantům tvrdě zasáhnout policie.

Čtěte:

Kocáb předal vládě petici o Šluknovsku. Musí být dobrá vůle, radí

Šéf mostecké policie: Z deseti Cikánů je devět šmejdů

Okamura: Odpor k Romům roste. Stává se z toho skutečné společenské riziko

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Podvod superdebaty. Prostor pro partaje, ne kandidáty. Co Ryšánková viděla a co chybělo

7:51 Podvod superdebaty. Prostor pro partaje, ne kandidáty. Co Ryšánková viděla a co chybělo

Analytička Irena Ryšánková rozebírá pro ParlamentníListy.cz předvolební superdebatu, do které měly s…