Hodina pravdy: Když ODS nenajde 101 rukou, vykašle se na hlasování

30.10.2012 8:14 | Zprávy

Již dnes se má ve sněmovně ukázat, zda má vláda premiéra Nečase šanci prosadit daňový balíček. Poslanci totiž mají projednávat prezidentem vrácený prováděcí zákon k penzijní reformě. V ODS se však začíná prosazovat názor, že pokud strana nebude mít jistou stoprocentní podporu, měla by všechny tyto návrhy odložit až po kongresu a neukazovat slabost. Rozhodne prý dnešní jednání poslaneckého klubu.

Hodina pravdy: Když ODS nenajde 101 rukou, vykašle se na hlasování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedala Výkonná rada ODS. Z tváří zúčastněných bylo cítit zmar z prohraných voleb

„V úterý si na klubu řekneme, pro co máme hlasy, do toho jít můžeme, pro co hlasy nemáme, do toho nemá cenu vyrážet,“ řekl pro Právo místopředseda poslaneckého klubu Marek Benda. Rebelové totiž začali dávat do souvislosti daňový balíček a penzijní reformu. Například jejich neformální vůdce Petr Tluchoř odmítl, aby penzijní reforma byla financována ze zvyšování daní.

Mohlo by se tedy stát, že by šestice nespokojenců nakonec odmítla podpořit i penzijní reformu, byť pro ni již několikrát hlasovali. V tom případě by mohla vládu opustit TOP 09, protože Miroslav Kalousek vyzval ODS k dodržování všech vládních dohod.

Proto i sami rebelové začínají mluvit o tom, že by se o přehlasování prezidentského veta pod prováděcím zákonem k penzijní reformě mělo hlasovat až po daňovém balíčku. Vládní koalice s tím podle serveru Novinky.cz souhlasí.

Opozice navenek jakékoliv odklady odmítá. „Nebudeme podporovat žádné odsouvání zákonů. Je nepochybně zájmem země i občanů, aby bylo jasno co nejdříve, jaké budou daně, jestli bude spuštěna důchodová reforma a jestli se příští rok bude vydávat církvím majetek,“ uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Jenže podle MF DNES ve skutečnosti sociální demokraté pád vlády v nejbližší budoucnosti nechtějí. Strana si je vědoma, že čím více se koalice znemožní, tím pro ni lépe, a navíc se prý obává, že by jí mohla brzo po krajských volbách uškodit otevřená spolupráce s komunisty ve většině krajů. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Evropa je moc bílá, myslí si Evropská rada pro zahraniční vztahy. A chce to změnit

21:30 Evropa je moc bílá, myslí si Evropská rada pro zahraniční vztahy. A chce to změnit

Nedávná zpráva vlivného think-tanku Evropská rada pro zahraniční vztahy (ECFR), zabývajícího se směř…