Konec stíhání. USA pustily Assange. Ale není z toho jen radost

25.06.2024 8:30 | Zprávy

Po mnoha letech je novinář Julian Assange, zakladatel Wikileaks, na svobodě. Musel se nicméně přiznat ke špionáži. Osobnosti, které o jeho propuštění usilovaly, jsou rády, zejména kvůli tomu, že Assange má prý chatrné zdraví. Ale že se musel přiznat ke zločinu prý nevěstí nic dobrého.

Konec stíhání. USA pustily Assange. Ale není z toho jen radost
Foto: Repro X
Popisek: Novinář Julian Assange v roce 2024

Po mnoha letech končí příběh stíhání novináře Juliana Assange. Assange dle BBC opustil Velkou Británii poté, co se dohodl s americkými úřady, že se dozná ke zločinům a za to nebude uvězněn. Byl obžalován ze spiknutí za účelem získání a šíření informací týkajících se národní bezpečnosti. Jde o soubory o válce v Afghánistánu a Iráku, které publikoval na svém serveru Wikileaks, a o kterých americká vláda tvrdila, že ohrožují lidské životy. Nicméně, jeden z těchto souborů bylo video, na kterém americká helikoptéra zaútočila a zabila více než dvanáct lidí, včetně dvou reportérů Reuters. Právníci Juliana Assange od začátku říkají, že proces byl politicky motivovaný.

Assange v britském vězení strávil pět let, propuštěn byl včera. Nyní se vrací do své rodné Austrálie. Dle Wikileaks byl vězněn 1 901 dní. Před tím strávil sedm let na Ekvádorské ambasádě, kde se skrýval před obviněním ze znásilnění, které proti němu podaly švédské soudy a o kterém Assange tvrdil, že je účelové, aby mohl být vydán do USA. Švédské soudy v roce 2019 se stíháním skončily, ale Assange byl stejně britskými úřady zatčen kvůli tomu, že se vyhýbal vydání do Švédska.

Jeho manželka Stella už poděkovala všem, kteří se účastnili kampaně za jeho propuštění. Dle mluvčího australské vlády se celý proces táhl příliš dlouho a v dubnu tohoto roku prezident Joe Biden uvedl, že zvažuje žádost australské vlády stíhání Juliana Assange ukončit. Propuštění Juliana Assange žádaly i některé české osobnosti, mimo jiné např. Benjamin Kuras, Petr Žantovský, Jaroslav Štefec, profesoři Keller a Budil a další.

Na konec této ságy už reagují jak novináři, tak politici. „Julian Assange údajně souhlasil s přiznáním viny za porušení zákona o špionáži výměnou za propuštění z vězení. Jen připomínám, že držení a prohlížení materiálů souvisejících s obranou státu je něco, co New York Times, Washington Post, Wall Street Journal, CNN atd. dělají každý den,“ poznamenal nezávislý novinář Michael Tracey.

„O Assangeově případu se toho dá říct tolik, například jak pobuřující je, že byl téměř 15 let zadržován a nucen přiznat vinu, přestože nespáchal žádný trestný čin. Ale v lidské a osobní rovině je krásné sledovat, jak opouští vězení jako svobodný člověk a konečně opouští Spojené království,“ poznamenal další nezávislý novinář, Glenn Greenwald.

„Teď, když je Assange na svobodě, připomeňme si skutečný důvod, proč byl stíhán. Odhrnul závoj vojensko-průmyslového komplexu. Radikalizoval celou generaci proti věčným válkám. Nechť to je jeho odkaz,“ ozval se místopředseda libertariánské strany v USA, Clint Russel a sdílel právě známé video s útokem helikoptéry na irácké civilisty.

„Jeho osvobození je skvělá zpráva, ale je hrůza, že strávil tolik času ve vězení. Obama, Trump a Biden neměli nikdy pokračovat v tomto stíhání. Omilostněte Snowdena a osvoboďte Rosse,“ vyzval republikánský kongresman Thomas Massie.

Podobně hovořil i Vivek Ramaswamy, který se ucházel o prezidentskou nominaci v republikánských primárkách. „Je skvělé, že Julian Assange bude konečně propuštěn (což zavání zoufalou hrou Bidena o libertariánské hlasy), ale je ostudné, že musel roky hnít ve vězení v zahraničí za to, co jiní reportéři dělají pravidelně, zatímco vládní zaměstnankyni, která ho vyzradila – Chelsey Manningové – Obama zmírnil trest, protože je příslušnicí oblíbené politické třídy (transgender). Julian Assange si zaslouží milost a je dávno na čase obnovit v Americe opět jeden právní standard,“ sdělil.

Prezidentský kandidát Robert F. Kennedy označil Assange za hrdinu. A je rád, že byl propuštěn. Ale neslaví. „Špatnou zprávou je, že se musel přiznat ke spiknutí za účelem získání a vyzrazení informací o národní obraně. Což znamená, že se americkým bezpečnostním složkám podařilo kriminalizovat žurnalistiku a globálně rozšířit svou jurisdikci i na neobčany. Julian si to musel nechat líbit. Má problémy se srdcem a ve vězení by zemřel. Bezpečnostní složky však zavedly děsivý precedens a zasadily velkou ránu svobodě tisku.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Černochová byl položen dotaz

Paní ministryně

Dobrý den, paní ministryně, nezlobte se, že k vám budu upřímný, ale nemyslíte, že vám ta funkce ministryně až moc stoupla do hlavy, a že si spory s Řehkou jen škodíte? Já moc nechápu, proč by nemohl mít oficiální profil na sociální síti, vždyť čím lepší komunikace, tím jen líp nebo z čeho máte strac...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debatu jste zvládli. Ale co ten zbytek? Šéf ČRo Zavoral měl špatný den. Byl na koberečku

19:40 Debatu jste zvládli. Ale co ten zbytek? Šéf ČRo Zavoral měl špatný den. Byl na koberečku

Vůbec největší vysílání z voleb do Evropského parlamentu v historii připravil letos Český rozhlas. P…