Může za to brexit. Novinář vymyslel, proč se perou Angličané a migranti

08.08.2024 9:30 | Zprávy

Po ubodání tří děvčat a zranění několika dalších potomkem rwandských uprchlíků ve Velké Británii propukly nepokoje. Podle novináře deníku The Guardian za nepokoji nestojí odpor proti násilí spáhaného na třech dětech, ale sociální nerovnost. „Toto jsou města, která hlasovala pro brexit v očekávání, že se věci změní, a nestalo se tak,“ píše novinář o centrech nejsilnějších nepokojů.

Může za to brexit. Novinář vymyslel, proč se perou Angličané a migranti
Foto: Repro: Channel 4 News
Popisek: protesty ve Velké Británii (3. srpna 2024)

Násilné protesty ve Velké Británii, které vypukly po útoku v Southportu na severozápadě Anglie, při kterém útočník zavraždil tři děti, se dále vyostřují. Zatímco protestující proti masové migraci a islámu zaútočili na hotel v anglickém Rotherhamu, který má sloužit k ubytování žadatelů o azyl, docházelo v mnoha městech také na střety jejich odpůrců. „Alláhu akbar,“ křičeli lidé zakrytí maskami nebo v kuklách v Boltonu, načež se vrhli na skupinu, která mávala anglickými vlajkami. Britský premiér Keir Starmer již krátce po dění v Rotherhamu varoval, že „krajně pravicová lůza“ bude „litovat“. „Tato vláda se s nimi vypořádá,“ řekl.

Násilné protesty v britských městech inicioval pondělní útok v anglickém Southportu, během nějž útočník nožem pobodal v taneční škole několik dětí a dva dospělé, přičemž tři dívky ve věku 9, 7 a 6 let útok nepřežily. Jak se později ukázalo, za útokem stál 17letý syn přistěhovalců z Rwandy, jenž se narodil již v Británii.

Současné protesty byly podníceny dohady o údajné spojitosti útočníka s islámem, jelikož se zprvu úřady rozhodly podobnosti o pachateli kvůli jeho věku utajit. Dle deníku The Telegraph dohady o útočníkovi podněcovalo například „obskurní ‚zpravodajství‘ napojené na Rusko“. Poté, co policie vyvrátila, že se jednalo o útočníka napojeného na islám, ovšem nepokoje neustaly. Naopak se jako lesní požár šířily Velkou Británií.

K nepokojům se vyjádřil i Larry Elliott, ekonomický redaktor serveru The Guardian. Ministryně financí za Labouristickou stranu Rachel Reevesová tento týden vyrazila do USA s cílem nalákat do Velké Británie americké investory. Elliot pochybuje, že se jí to podaří. „Vzhledem k tomu, že každou noc dochází k rasistickým nepokojům, možná není nejlepší čas prohlašovat, že Británie je otevřená obchodu,“ poznamenal.

Podle Elliota investory odradí zprávy z Velké Británie. „Na druhé straně Atlantiku se pravděpodobně objeví zpráva, že Británie je zaplavena násilnictvím, že xenofobie bují a že ekonomika země je rozbitá,“ napsal s tím, že vláda byla zaskočená nepokoji a neuvědomuje si jejich rozsah.

Elliot si nemyslí, že je Británie na pokraji nevyhnutelné občanské válce, jak psal na své síti X Elon Musk. Podle něho je ovšem varující, že od cesty do Velké Británie odrazují Nigérie, Austrálie nebo Indonésie. „Nenávist projevovaná na ulicích byla odporná a šokující a hrozí, že vážně poškodí mezinárodní pověst Británie,“ varuje novinář.

Elliot se ptá, zda za nepokoji stojí výtržnosti pravicových extrémistů srovnatelné s fotbalovými hooligans, nebo zda jde o příznak hlubší krize zasahující širší společnost. „Pokud je to to první, tvrdé tresty pro pachatele mohou fungovat. Pokud je to to druhé, je tu mnohem větší problém a bouchání do lidí a jejich zatýkání nebude stačit k obnovení harmonie v mnoha částech Anglie, kde propuklo násilí,“ napsal Elliot.

A hned dodal, že si není jistý, jestli je řešením trestání sociálních sítí a obviňování, že za to mohou ony, když se přes ně protestující domlouvají. „Zásah proti společnostem sociálních médií, které byly obviněny z toho, že pomáhaly pachatelům organizovat jejich činy, také není nejlepším řešením.“

Elliot se ptá, zda nepokoje nezpůsobily sociální rozdíly ve společnosti a nárůst chudoby. „Bylo by nepochybně snazší rozhodnout se, že jde pouze o vykořenění několika stovek shnilých jablek, protože se tak vyhne nutnosti řešit ožehavější problémy, jako je nerovnost, nárůst chudoby v produktivním věku a dopad imigrace na platy a mzdy.“

A položí si klíčovou otázku. Je Velká Británie zemí, kde se veřejnosti může chopit „krajní pravice“? Podle novináře ano. „Zjednodušeně řečeno: Je Británie zemí, kde jsou podmínky zralé na to, aby ji mohla využívat krajní pravice? Odpověď je bohužel taková, že pravděpodobně ano.“

Chudoba z Velké Británie nemizí, stejně tak se nedaří likvidovat dětskou chudobu. „Chudá místa zůstala chudými a bohatá místa bohatými. Co se týče dětské chudoby, věci se zhoršily. V letech 2014–2015 bylo 19 z 20 ohnisek dětské chudoby v Londýně, ale v letech 2022–2023 zůstaly v hlavním městě pouze tři a zbytek byl rozdělen mezi severozápad a West Midlands,“ novinář zdůrazňuje, že neziskové organizace na tento problém upozorňují dlouhodobě.

V bohatých částech země nedošlo k nepokojům. „Nedošlo k žádným nepokojům na místech, jako je Cambridge, žádné útoky na žadatele o azyl ve Winchesteru nebo St Albans – a není těžké pochopit proč. To jsou části země, kde mají lidé dobře placenou práci a pohodlný život, a kde největším důvodem k obavám je, zda se v rámci plánu výstavby labouristů vybudují kousky zeleného pásu,“ ukazuje Elliot a poznamenává, že pokud ministryně financí sežene v USA investice, ty půjdou právě do těchto míst, kde se už nyní soustředí kapitál.

A dovozuje, že investiční peníze rozhodně nepůjdou do oblastí nejsilnějších nepokojů. A to navzdory tomu, že právě tato místo potřebují peněz nejvíc, aby se zbavila chudoby a sociálního znevýhodnění. „To vše jsou klasické příklady postindustriální Británie – míst, kde bylo v 80. a 90. letech vytrženo srdce jejich ekonomik a kde byly továrny nahrazeny callcentry a distribučními sklady. V důsledku úsporných opatření zavedených po volbách v roce 2010 utrpěly více než většina ostatních,“ varuje novinář.

V místech nejsilnějších nepokojů dekádu nerostla reálná mzda, životní náklady rostly setrvale, popisuje Elliot. Pokud se do této směsi přimíchal rekordní nárůst imigrace z roku 2022, dočkali se Britové velmi výbušné sociální směsi, kterou teď musí hasit. „Toto jsou města, která hlasovala pro brexit v očekávání, že se věci změní, a nestalo se tak.“

Podle Elliota tak za nepokoji nestojí vražda tří děvčat a vzrůstající násilí lidí s migračním pozadím, ale sociální nerovnost. „Víra ve stát je na nejnižší úrovni. Respekt k policii vyprchal. Žadatelé o azyl a obecněji migranti se stali obětními beránky nespokojenosti,“ dovozuje Elliot. 

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

zbraně

Dobrý den, nemám zbraň ani se v tom nevyznám, ale dosud jsme myslela, že kdo chce mít zbrojní průkaz, musí složit nějaké psychotesty. Byla jsem tak dost překvapená, když jsem si zde přečetla váš článek, kde píšete, že to tak není. Na druhou stranu, podle mě, když bude chtít někdo, kdo to nemá v hlav...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Západ náš vzor, viďte?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehunterman , 08.08.2024 12:09:58
Proč nás naše vlada žene na západ, který padá po hlavě do propasti? To je vyloženě zlý záměr, ne?

|  5 |  0

Další články z rubriky

Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

20:40 Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

Premiér Petr Fiala (ODS) je nemocen. „Není to nic vážného, je toho teď všude plno, tak se to nevyhnu…