Noviny odsoudily VV: Chcete překrýt soud s Bártou a sponzory z Panamy

04.04.2012 6:59 | Zprávy

Komentáře dnešních deníků se zabývají úterním rozhodnutím grémia Věcí veřejných, které vyzvalo své ministry, aby neprodleně podali demisi k 1. květnu. Premiér Petr Nečas (ODS) poté oznámil, že pokud se tak stane, VV ve vládní koalici skončí. Zároveň VV sepsaly své podmínky, za kterých budou dál spolupracovat s vládou. ODS a TOP 09 je ale odmítly s tím, že se nenechají vydírat.

Noviny odsoudily VV: Chcete překrýt soud s Bártou a sponzory z Panamy
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Karel Schwarzenberg, Petr Nečas a Radek John

Podle autora komentáře v Hospodářských novinách (HN) rozehrály tentokrát VV hru nad své možnosti. "Chtěly zabít dvě mouchy jednou ranou: Překrýt zájem o soud s Vítem Bártou. A vymezit se vůči reformám jako ochránce sociálně slabých," píšou HN. Podle deníku se situace hodí i ODS, překryje totiž kauzu odposlechů hovorů mezi exprimátorem Bémem a lobbistou Janouškem. TOP 09 pak nemá co ztratit, protože v případě předčasných voleb se může po evropské linii propojit s ČSSD. Může se ale stát, že se VV leknou a jejich ministři nakonec demisi nepodají. "Logiku v jejich chování nehledáme už dávno," dodávají HN.

Vše k tématu Rozpad vládní koalice ZDE

VV mohou ztratit nejvíc

Autorka komentáře Lidových novin (LN) tvrdí, že s ničím jiným než s návrhem předčasných voleb už nemohou ODS a TOP 09 s VV začít vyjednávat. Volby sice nechce žádná z vládních stran, ale VV se jich bojí nejvíc. Znamenaly by pro ně konec ve vysoké politice a "nenávratnou ztrátu moci a vlivu, který jim dává účast v této koalici".

Také ona si myslí, že VV načasovaly rozhodnutí o ministerských demisích tak, aby zahltily mediální prostor co největším chaosem. V něm pak zapadne pokračování soudu s Vítem Bártou nebo "pochybní mecenáši z Panamy".

VV setrvání ve vládě podmiňují podmínkami, jejichž rozměr je mnohem menší než pád vlády. "Svědčí to o politickém citu VV. Nevědí, že jsou samy největším vládním balvanem. Otvírají tak měsíc podivuhodných politických šachů," míní komentátor Mladé fronty Dnes (MfD) podle kterého nakonec vláda vydrží, neboť "rachot jejího zborcení by přinesl příliš mnoho škod všem".

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Popřála k vítězství. To stačilo. I Hrušínský šel vynadat Maláčové za Konečnou

22:30 Popřála k vítězství. To stačilo. I Hrušínský šel vynadat Maláčové za Konečnou

Zvolení bývalé ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové novou předsedkyní Sociální demokraci…