Obejít se bez Západu – Čína se připravuje. Ivan David se dívá na souvislosti

24.07.2024 14:20 | Monitoring

Europoslanec Ivan David (SPD) je přesvědčen, že druhá studená válka se rozbíhá naplno. Zmínil to ve svém komentáři na sociální síti, kde mimo jiné také hovořil o tom, jak se Čína připravuje na odříznutí západních trhů.

Obejít se bez Západu – Čína se připravuje. Ivan David se dívá na souvislosti
Foto: Aby bylo jasno
Popisek: Europoslanec za SPD Ivan David

„Druhá studená válka se rozbíhá naplno. Po dvou a půl letech postupného rozdělování světa na 41 západních zemí „řádu založeného na pravidlech“ a východojižního bloku vzájemně výhodné spolupráce států BRICS+, v němž většina zemí měla možnost lavírovat a využívat výhod obchodu s oběma stranami, se rychle blíží okamžik vztyčení nové ‚železné opony‘ – tentokrát ekonomické. Na země globálního jihu vzroste tlak, aby si zvolily jednu stranu, k níž se přidají. A podle posledního vývoje nejen při hlasování v OSN to vypadá, že západ to tentokrát již nebude, protože kromě výhrůžek nemá co nabídnout,“ poznamenává David ve svém komentáři.

„Web Pokec 24 přinesl v ČR jako jediný informaci o přelomové události, k níž došlo na zasedání ÚV Komunistické strany Číny. V článku pod titulkem ‚Plénum Komunistické strany Číny naštvalo svět. Si Ťin-pching definoval konečnou volbu‘ informuje o plánu přípravy Číny na odříznutí čínských firem od západních trhů,“ dodává David a všímá si slov ruského ekonoma Sergeje Latyševa: „Čína vstoupila do nové etapy svého vývoje, což bylo zaznamenáno na třetím plénu 20. ÚV KSČ, které se konalo v Pekingu ve dnech 15. až 18. července. ‚Vyjádříme-li jednou větou, co to pro Rusko znamená, v extrémně zjednodušené podobě to vypadá takto: Dříve jsme utíkali za Číňany, teď poběží oni za námi. Protože rozchod Pekingu se Spojenými státy, které se bojí čínské moci a k nimž se EU brzy připojí, je nyní hotová věc. Tato situace je výhodná nejen pro Rusko, ale i pro Eurasii.‘

„Číňané to nechtěli. Ale jako realisté chápou: Američané se svými početnými vazaly jim nehodlají čestně konkurovat. Budou i nadále všemožně omezováni a ‚obtěžováni‘, bude zaváděno proti nim stále více sankcí v různých oblastech a budou je vytlačovat ze zahraničních trhů, a přitom vytvářet hrozby pro vnitřní bezpečnost. V bitvě se Spojenými státy, které se snaží udržet si svou hegemonii, je jediným strategickým spojencem Pekingu Rusko, jaderná velmoc, která má také velký trh, přírodní zdroje, vědecký potenciál a zásoby potravin, které Číně umožní přežít podmínky nadcházející západní blokády, které bude třeba tak či onak vzít v úvahu i čínským partnerům v Latinské Americe, Africe, jihovýchodní Asii a Oceánii,“ zmiňuje dále David.

„Ve snaze připravit 1,4 miliardy lidí v Číně na novou epochu stranický časopis Qiushi publikoval ve spojení s plénem sérii článků čínského vůdce Si Ťin-pchinga pro roky 2013–2024, který již dávno pochopil, že to, co se děje je nevyhnutelné, protože Čína nemůže zastavit svůj rozvoj a rozpadnout se k radosti Spojených států. Také hlavní stranický tisk Žen-min ž’-pao připravuje Číňany na těžké časy, kdy Američané extrémně znesnadní ČLR přístup na světový trh s tím, že ‚nikdy neexistovala učebnice, natož hotová odpověď, která by čínskému lidu a čínskému národu pomohla posunout se od hořké zkušenosti moderní historie k jasným vyhlídkám velkého oživení.‘ Publikace dále zdůrazňuje, že jednou z hlavních lekcí historie je, že ‚problémy Číny musejí vyřešit Číňané sami … na základě základních národních podmínek‘,“ dodává David.

„Trpká zkušenost moderních dějin je odkazem na tragédii Číny, která byla po většinu světových dějin nejrozvinutějším a nejbohatším státem světa, který ve druhé polovině 19. století z řady důvodů se změnil v polokolonii západních zemí, národ kuliů. Čína byla otravována opiem a nemilosrdně vykořisťována Západem, místními kompradory a militaristy, zasahujícími do vnitřních záležitostí. Jde o pád Číny až na samé dno, odkud vylezla až díky pomoci SSSR, miliony lidských obětí dodnes zraňují čínské vědomí. Pouze v posledních desetiletích se Čína díky širokému přístupu na světový trh opět stala prosperující zemí a jedním ze světových lídrů,“ podotkl David.

„Žen-min ž’-pao vyzývá k ‚dodržování zásad nezávislosti, soběstačnosti a sebezdokonalování, trvání na tom, aby rozvoj země a národa vycházel z jeho vlastních sil, a pevné udržení osudu rozvoje a pokroku země ve svých vlastních rukách‘. Tyto principy se promítly do ‚usnesení o dalším komplexním prohlubování reforem na podporu modernizace Číny‘, které bylo přijato na konci fóra v nových podmínkách. Čínská ústřední televize (CCTV) uvedla, že generální tajemník Ústředního výboru KSČ Si Ťin-pching na plénu pronesl důležitý projev, který v době psaní tohoto článku nebyl zveřejněn. Ruský sinolog Nikolaj Vavilov k tomu na svém telegramovém kanálu napsal: Peking učinil strategické rozhodnutí připravit se na rozsáhlé přerušení ekonomických vazeb se Spojenými státy. Rozbití dodavatelských řetězců a zvládání rizik hospodářské krize na zmenšujícím se domácím trhu jsou hlavními tématy 3. pléna. V podstatě to nebude nic nového, ale slogan Si Ťin-pchinga ‚Samostatný rozvoj‘ se promění ve formalizovanou strategii hospodářského rozvoje Číny na příštích 10 let.,“ konstatuje dále David.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Dobré ekonomické vztahy s Čínou a Ruskem jsme vyměnili, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 24.07.2024 15:08:25
za ekonomické vztahy s krachující Ukrajinou. Kšeft tisíciletí....

|  9 |  0

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…