Odmítnutí kandidáti na prezidenta se ještě mohou odvolat k soudu

28.11.2012 6:43 | Zprávy

Odmítnutí kandidáti na prezidenta mají dnes poslední den na odvolání k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS). Na soud se zřejmě obrátí nejméně sedm uchazečů o křeslo prezidenta, které ministerstvo vnitra z boje o Hrad vyřadilo, a to hlavně kvůli nedostatečnému počtu platných podpisů pod jejich nominací.

Odmítnutí kandidáti na prezidenta se ještě mohou odvolat k soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

Do úterka soud obdržel podání od podnikatele a senátora Tomia Okamury, advokátky Kláry Samkové, bývalého disidenta Petra Cibulky, právníka Karla Světničky a Jiřího Kesnera. Podání stížnosti avizovali také ekonom a někdejší ministr Vladimír Dlouhý a bývalá europoslankyně Jana Bobošíková. Tito dva spolu s Okamurou odevzdali archy s více než 50.000 podpisy a vytýkají ministerstvu způsob započítávání chybných údajů v peticích.

Lhůty mohou vše zkomplikovat

Odvolání je třeba doručit do brněnského sídla soudu do 16:00. Ve stejnou dobu chce Bobošíková v Praze zveřejnit své kroky v souvislosti s odmítnutím své nominace.

Sedmičlenný volební senát NSS o podaných stížnostech musí rozhodnout do 13. prosince. Stěžovatelé se poté mohou případně obrátit ještě na Ústavní soud, který žádnou lhůtu k rozhodnutí nemá. Mohl by svým jednáním ale zkomplikovat dodržení termínu přímé volby prezidenta, jejichž první kolo je naplánováno na 11. a 12. ledna příštího roku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Kývnete na nabídku ANO?

Kdybyste šel do koalice s ANO tak byste byl přeci nejen hejtman, ale koalice by měla přeci i víc mandátů, takže je to logické. I jinde se přeci ODS spojuje s ANO. Tak proč ne? A jak vlastně hodnotíte celkově váš výsledek ve volbách? Dřív tu ODS dominovala, nemyslíte, že kdybyste nekandidovali v koal...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Chorvatska plní svou povinnost. Země Ukrajině vojensky nepomůže

22:50 Prezident Chorvatska plní svou povinnost. Země Ukrajině vojensky nepomůže

Prezident Chorvatské republiky Zoran Milanović nepovolil účast chorvatských vojenských sil na pomoci…