Politickou hvězdou roku je prý ministr Kuba. Tleskat mu musel i Nečas

29.12.2012 13:39 | Zprávy

V Lidových novinách byl jako politický vítěz roku 2012 vybrán Martin Kuba. Ještě před dvěma lety jej předseda strany Petr Nečas odmítal pustit do vedení a hovořil o něm jako o člověku, spojeném s kmotry. Dnes je prvním místopředsedou, Nečas se bez něj neobejde a chystá pro něj „superministerstvo“ hospodářství.

Politickou hvězdou roku je prý ministr Kuba. Tleskat mu musel i Nečas
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. místopředseda ODS Martin Kuba

„Je spoluarchitektem velké koalice v Jihočeském kraji, proto by jeho zvolení do vedení nebylo dobrým a prospěšným signálem pro ODS,“ prohlašoval Petr Nečas o Martinu Kubovi v roce 2010. Tehdy dokázal na kongresu skutečně zamezit jeho zvolení. Na letošním sjezdu už by takový pokus pravděpodobně selhal.

Kuba se mezitím v roce 2011 stal ministrem průmyslu. Postupně si v resortu i ve straně vybudoval značný respekt, letos jej pochválil dokonce i prezident Václav Klaus, a když se na podzim spekulovalo o pádu Nečasovy vlády, hovořilo se jako o nástupci premiéra nejčastěji právě o něm.

Na stranickém kongresu byl jeho projev oceňován více než Nečasův a na místo stranické „dvojky“ byl zvolen větší většinou než předseda Nečas. Po sjezdu se dokázal během dvou dnů dohodnout se stranickými „rebely“ kolem Petra Tluchoře, o což se předtím Nečas marně pokoušel celé měsíce.

A na závěr roku bylo oznámeno, že by první místopředseda ODS měl stanout v čele „superministerstva“, vzniklého sloučením resortů průmyslu a dopravy. Z tohoto postu by chtěl rozbít vládní suverenitu ministra financí Miroslava Kalouska. Od úspěchu tohoto jeho snažení se bude odvíjet pokračování jeho zářivého politického úspěchu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

22:30 „Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

Bývalý prezident Miloš Zeman na sobotní oslavě svých 80. narozenin uvedl, že je kvůli „neschopné vlá…