Požár zasáhl 1060 hektarů parku. Nevznikají žádná další ohniska požáru, říká Rakušan

31.07.2022 6:30

Nynější víkend by měl sloužit k tomu, aby se požářiště v Národním parku České Švýcarsko začalo zmenšovat. V Hřensku to v sobotu novinářům řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Požár zasáhl 1060 hektarů parku. Nevznikají žádná další ohniska požáru, říká Rakušan
Foto: Hans Štembera
Popisek: TK ministra vnitra Víta Rakušana a vládní zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové při příležitosti Mezinárodního dne uprchlíků

V národním parku hoří sedmý den, požár zasáhl 1060 hektarů parku, část je těžko přístupná. Na místě podle aktuálních údajů zasahuje 755 hasičů z celé republiky, 420 z nich jsou hasiči dobrovolní.

„Postupně jsou jednotky shromažďovány tak, aby ten požár ze všech stran byl eliminován na menší plochu,“ řekl Rakušan, který se byl na místě podívat. V Hřensku pršelo, nikoliv ale tak silně, jak hasiči doufali. Ministr řekl, že když srovná sobotní situaci se stavem před dvěma dny, pokrok existuje. „Nevznikají žádná další ohniska požáru,“ řekl Rakušan a dodal, že nevznikají ani škody na technice.

Ve vzduchu je osm vrtulníků, jeden řídící, sedm v zásahu. Rakušan ocenil jako velmi účinné slovenské vrtulníky, které čerpají vodu do vaků z připravených bazénů, což čerpání zrychluje. Podle údajů ústeckých krajských hasičů na místě zasahují tři vrtulníky ze Slovenska, jeden BlackHawk, Mi8 a Mi171. Pomáhá také polský BlackHawk, stejně jako policejní a armádní vrtulníky.

Hasiči používají i velkokapacitní čerpadla pro dálkovou dopravu vody. „Používáme velkokapacitní čerpadla, jedno v Hřensku žene vodu nahoru, má 20 tisíc litrů za minutu, což je neuvěřitelný objem,“ řekl Rakušan.

Krajští hasiči na webu uvedli, že na požářiště dopravují vodu i dvěma hadicovými vedeními. První z Hřenska na Mezní Louku a Meznou měří 6,8 km a druhé z Hřenska pod Pravčickou bránu měří 2,9 km.

Hasit požár mělo pomoci i pět letadel, tři Antonovy a dvě švédské Air Tractor. Letadla, která měla také pomáhat, zatím nemohla odstartovat, podle Rakušana kvůli nízké oblačnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celebrity s patentem na rozum. Jak vidí Hoffman dnešní novináře?

18:07 Celebrity s patentem na rozum. Jak vidí Hoffman dnešní novináře?

POHLED IVANA HOFFMANA Slovenskem hýbe kauza z televize Markíza, kde byl z obrazovky stažen moderátor…