Před dvaceti pěti lety vystřídal v čele KSČ Husáka Jakeš

16.12.2012 11:32 | Zprávy

Někdejší stoupenec Pražského jara a později zastánce tvrdé brežněvovské linie Gustáv Husák opustil před čtvrtstoletím, 17. prosince 1987, pozici nejmocnějšího muže socialistického Československa.

Před dvaceti pěti lety vystřídal v čele KSČ Husáka Jakeš
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Milouš Jakeš

Na postu generálního tajemníka komunistické strany tehdy Husáka v důsledku vnitrostranických her vystřídal nevýrazný Milouš Jakeš, prezidentskou funkci si ale vážně nemocný politik udržel až do prosince 1989. Jeho posledním počinem v prezidentském úřadu bylo jmenování vlády "národního porozumění".

Pro rodáka z Dúbravky u Bratislavy byla podle historiků politika vším, i proto se dokázal vzpamatovat z věznění v 50. letech a později po srpnové okupaci "změnit dres" a stanout v čele normalizačního režimu. Do komunistické strany vstoupil v roce 1933, kdy mu bylo 20 let, a již za první republiky patřil k předním slovenským levicovým intelektuálům. Husákova politická hvězda začala stoupat za druhé světové války, po ní stál v čele Sboru pověřenců plnícím roli slovenské vlády. Pak ale přišel pád, když byl obviněn z "buržoazního nacionalismu".

Po rehabilitaci v roce 1963 se Husák do politiky vrátil a v roce 1968 vystupoval nejprve jako stoupenec reformnímu proudu. Byl dokonce místopředsedou vlády a mimo jiné se významně podílel na přípravě federativního uspořádání republiky. Po invazi vojsk Varšavské smlouvy ale obrátil a když se v dubnu následujícího roku dostal s podporou Moskvy do čela KSČ, zmizely poslední zbytky nadějí, že se v okupovaném Československu podaří udržet alespoň některé myšlenky Pražského jara.

Cílevědomý Husák svůj vzestup na politický vrchol završil v roce 1975, kdy se stal prezidentem místo těžce nemocného Ludvíka Svobody. Až do prosince 1987 tak měl "prezident zapomnění" ve svých rukou prakticky neomezenou moc. Konec života měl ale pro Husáka trpkou příchuť. Jeho nástupcem na Pražském hradě se stal v prosinci 1989 někdejší disident a "nepřítel socialistického zřízení" Václav Havel a před svou smrtí v listopadu 1991 zažil Gustáv Husák vyloučení z KSČ.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozdává z vašich daní, mluvit o tom odmítá. Výrobna mládežníků „na hraně zákona“

4:44 Rozdává z vašich daní, mluvit o tom odmítá. Výrobna mládežníků „na hraně zákona“

Kritizování kapitalismu, výchova mladých lidí do 30 let, aby zaváděli do praxe „nerůstové myšlenky“,…