Rakušan odhalil čísla: 75 procent Ukrajinců je na svých adresách, 10 asi mimo a 10 dohledáváme

31.05.2022 18:11

Z údajů pilotního projektu, který má za úkol monitorovat ukrajinské uprchlíky, podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) vyplývá, že v České republice aktuálně pobývá kolem 300 tisíc uprchlíků. Česko je podle něj nadále častokrát jen přechodnou zemí, odkud se Ukrajinci vydávají do jiných států, zejména do Německa.

Rakušan odhalil čísla: 75 procent Ukrajinců je na svých adresách, 10 asi mimo a 10 dohledáváme
Foto: Repro Facebook
Popisek: Předseda hnutí STAN, Vít Rakušan

Ministerstvo vnitra spustilo pilotní projekt s cílem monitorovat ukrajinské uprchlíky. „V průměru 75 procent lidí bylo na uvedených adresách zjištěno, nějakých deset procent bude pravděpodobně mimo a u dalších deseti procent se to ještě dohledává. Lze tedy předpokládat, že kolem osmdesáti až pětaosmdesáti procent lidí je tady, v České republice. Sofistikovaný odhad tedy zní nějakých 300 tisíc lidí,“ spočítal Rakušan aktuální počet uprchlíků, jak informuje server Novinky.cz.

Uprchlíci podle ministra vnitra Českem velmi často jen projíždějí. „Pravidelně sledujeme data Českých drah, a tak například víme, že v posledních týdnech opouští ČR vlaky v průměru 1 000 lidí denně. Například za neděli 29. května evidujeme příjezd 1 768 ukrajinských uprchlíků, naproti tomu 1 783 lidí Česko vlaky v neděli opustilo,“ pokračoval s číselnými údaji Rakušan.

„Velmi hrubý odhad je, že když sem vstoupilo 350 tisíc uprchlíků a zůstává nějakých 300 tisíc, tak polovina z těch 50 tisíc lidí, co už ČR opustili, šla zpět na Ukrajinu a polovina šla někam dál,“ dodal ministr vnitra s tím, že nejčastěji uprchlíci pokračují dále do Německa.

Podle svých slov hlavně doufá, že Evropská komise konečně spustí jednotný registrační systém pro celou Evropu. „Hlavně doufáme, že Evropská komise splní to, co řekla, že od června bude spuštěn registrační systém. To nám výrazně pomůže. Česko pak bude vědět, kdo kde je zaregistrován. Pokud bude duplicita a člověk nebude nalezen v ani jedné ze zemí EU, kde je uveden, přijde o dočasnou ochranu. Pokud bude v jedné z těch zemí, ve druhé se logicky zruší,“ vysvětlil Rakušan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…