Sněmovna schválila lepší ochranu spotřebitelů, Kalousek mluvil o stíhání

07.12.2012 16:42 | Zprávy

Lidé, kteří si berou spotřebitelské úvěry, by měli mít v budoucnu lepší podmínky. Zajistit jim je má novela zákona o spotřebitelském úvěru, kterou dnes poslanci schválili a odeslali do Senátu. Novela zavádí mj. možnost odstoupit od smlouvy o zprostředkování úvěru do čtrnácti dnů bez sankce, zakazuje používání směnek a šeků, či volání na předražené telefonní linky. Za nesplnění zákonem uložených povinností bude hrozit až dvacetimilionová pokuta.

Sněmovna schválila lepší ochranu spotřebitelů, Kalousek mluvil o stíhání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na zasedání sněmovny je veselo i vážno. Posuďte z výrazů sami

"Novela, která teď byla schválena, významným způsobem posiluje ochranu spotřebitele na finančním trhu, zamezuje a stíhá nekalé praktiky, které zneužívají pozici člověka v tísni, který čerpá spotřebitelský úvěr," řekl k přijaté normě ministr financí Miroslav Kalousek.

Novelu vláda připravila také kvůli zavedení směrnice EU, která upravuje dodatečné předpoklady pro výpočet roční procentní sazby nákladů (RPSN) úvěru. Podle normy má RPSN dosahovat co možná největší vypovídací schopnosti a srovnatelnosti u spotřebitelských úvěrů, u nichž nejsou předem známy všechny parametry pro jeho výpočet.

Poskytovatelé úvěrů, sdružení v České leasingové a finanční asociaci (CLFA), schválení novely vítají, především pak schválení doplňků, jimiž by mohly být omezeny některé nekalé postupy nesolidních firem. Naopak za chybu ČLFA považuje, že současný stav výrazně komplikuje využívání leasingu pro financování potřeb domácností. "Také považujeme za nepřiměřeně vysoké schválené pokuty za správní delikty související s plněním povinností podle zákona, a to s ohledem na nejasnost řady ustanovení," řekl generální tajemník ČLFA Jiří Pulz.

Zákon i s pozměňovacími návrhy podpořilo 163 přítomných poslanců napříč stranami. Proti nebyl nikdo. Novelu musí ještě posoudit Senát. Změna zákona má platit dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek byl položen dotaz

důkazy

Máte nějaké důkazy pro vaše tvrzení, že za odvoláním Bartoše stojí tlak na premiéra ze strany některých členů ODS, které jste jmenoval, např. Skopečka, Stanjury atd.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Po projevu Ivana Trojana padlo ošklivé slovo ze 70. let

10:52 Po projevu Ivana Trojana padlo ošklivé slovo ze 70. let

Poučení z historie. Obrana nezávislé žurnalistiky a zastání se umělců na Slovensku. Chvála „otevřené…