Spisovatel Stránský: To se to dneska mladým protestuje

29.12.2012 11:51 | Zprávy

Spisovatel Jiří Stránský v rozhovoru pro MF DNES protestoval proti současné „blbé náladě“ a naštvanosti lidí. Hlavní skutečný problém je podle něj v tom, že si lidé nezametli před vlastním prahem a nevyjasnili si svůj vztah ke komunistům.

Spisovatel Stránský: To se to dneska mladým protestuje
Foto: Archiv JS
Popisek: Spisovatel Jiří Stránský

„Hlavní malér spočívá v tom, že jsme si nezametli před vlastními prahy. Dodneška jsme nebyli schopni si říct pravdu, jak to bylo. Ani sami sobě, jako jednotlivci. Aby si každý otevřeně řekl, jaká byla jeho míra kolaborace s komunistickým režimem. Jestli to byla kolaborace nebo koexistence,“ vysvětluje Stránský.

Jako příklad uvádí zážitky ze svých setkání se studenty. Ti se ho na začátku besedy obvykle ptají, proč se v lágru proti komunistům nepostavili. Na konci debaty se většinou ptají, proč jim o těchto věcech někdo nevypráví doma.

Nepřekvapuje jej příliš ani to, že dvacet tři let po revoluci řada mladých lidí objevuje levicová hnutí. „To není nic nového. Vždyť si vezměte uměleckou avantgardu za první republiky. Ta byla od začátku levicová, a jak,“ říká spisovatel. Navíc je podle něj dnes pro mladou generaci velmi snadné protestovat, když jim za to relativně nic nehrozí. „Nechci mladým sahat do svědomí, ale je-li protest medializovaný a nic se jim za to nemůže stát, to se jim to pak na Václaváku protestuje,“ dodává.

On sám důvody současné „blbé nálady“ nechápe. „Jsem proti, protože je to pěstovaná blbá nálada. Bohužel i médii, která mají zpravodajství výhradně s negativními zprávami. Že třeba někde šel nějaký ministr a dal škole deset tisíc korun, to už nikdo neodvysílá,“ protestuje. „A lidé už jsou za těch třiadvacet let tak vychovaní, že když zveřejníte pozitivní pravdu, už ji ani nevěří,“ doplňuje hořce. Proto se prý dnes snaží dodávat optimismus alespoň svými fejetony.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

22:30 „Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

Bývalý prezident Miloš Zeman na sobotní oslavě svých 80. narozenin uvedl, že je kvůli „neschopné vlá…